Mineralfit.cz

Stonehenge a mystika místa

Kateřina Řehořová
Stonehenge najdete v jižní Anglii, je obestřen rouškou tajemství, protože stále o něm nevíme tolik, kolik bychom si přáli. Čím tak láká mystické místo monumentálních kamenů?
Stonehenge jako prehistorický kamenný kruh

Stonehenge bychom mohli charakterizovat jako prehistorický kamenný kruh na Salisburské planině u jihoanglického města Amesbury. Kouzlo vztyčených monumentálních kamenů vyzařuje tajemství, které tu ukryli pradávní předkové. Víte, co patří mezi sedm divů světa? Více v článku zde. Obrovské kamenné bloky jsou až 6,7 metrů vysoké a pocházejí kolem roku 1 800 př. n. l.

Megalitická monumentální architektura a Stonehenge

V neolitu se stavěli stavby z obrovských kamenů a kamenných bloků – tzv. megality, což byly kultovní stavby. Tyto mohutné tyčící se kameny nacházíme v oblastech od Středomoří přes západní Francii a britské ostrovy až po Skandinávii. Stonehenge patří mezi nejznámější kromlech, kterým se označují kameny uspořádané do kruhového půdorysu. Když už v Anglii budete, co takhle sehnat si nějakou výnosnou brigádu? Anglický kromlech dokládá vyspělý architektonický princip, protože kamenné kvádry jsou zde i opracovány a spojovány dlaby a čepy.

Stonehenge jako svatyně, astronomická observatoř…

Proč byl Stonehenge postaven a k čemu všemu sloužil zůstává stále pod rouškou tajemství. Stonehenge sloužil jako svatyně, což vyplývá z poslání megalitické architektury, ale zřejmě i jako jakási středověká astronomická observatoř, která určovala chod a život lidí. V den jarní rovnodennosti zde dopadal totiž paprsek slunce přesně na oltář svatyně. A tak se lidé mohli řídit otvory mezi kameny, které jim podaly zprávu o postavení Slunce a Měsíce. A tedy o ročních obdobích.

Záhada Stonehenge

Stonehenge a jeho stavba bývá popisována v několika etapách vzniku. Stavba v konečném výsledku kombinuje půdorys kružnice s podkovou. Stále však zůstáváme v údivu nad tím, jak starověcí obyvatelé dopravili a umísili několika tunové skály. 121 kamenů na ploše 14 hektarů nepřestanou stále udivovat. V zájmu zachování památky je místo oploceno a větší kameny jsou v současnosti zality do betonu. Každý, kdo navštíví Stonehenge, cítí posvátné kouzlo místa.. Místní lidé sami dodnes věří, že kameny mají jakousi zvláštní moc, která prý může vyléčit zlé nemoci.

Hodnocení: 4.0

Počet: 1

Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.