Mineralfit.cz

Šťovík kyselý

Kateřina Řehořová
Možná jste jako malí taky chodili na louku sbírat šťovík. Má příjemně kyselkavou chuť a pro svou výšku nelze přehlédnout. Dnes už se na tuto léčivou bylinku zapomíná. Proč si ji tedy znovu nepřipomenout?
Šťovík kyselý – jak ho poznáme? Šťovíků je spousta druhů, ale jen šťovík kyselý je jedlý a ve správné míře dokonce i zdraví prospěšný. Měří 30 až 100 cm a roste na přímém dlouhém stonku. Listy jsou dlouhé, květy malé. Obdobím rozkvětu je květen až červenec. Šťovík kyselý – kde ho najdeme? Šťovík neboli kyseláč, jak se mu lidově říká, najdeme na loukách, pastvinách a vlhčích místech v blízkosti řek. Šťovík kyselý a jeho léčebné účinky Ze šťovíku se sbírají pouze listy, a to nejlépe v době od dubna do května. Rostlina obsahuje viramín C, minerální látky, organické kyseliny a mnoho dalších. Rozmačkaný na kaši se ve formě obkladů používá k léčba lupénky a kožních onemocnění, dále pročišťuje krev a podporuje trávení. Konzumace velkých dávek šťovíku však zdraví prospěšná není. Šťovík kyselý a použití v kuchyni Šťovík se používá do omáček, polévek, salátů i pomazánek. Výborné je maso obalené ve šťovíku a zapečené.

Hodnocení: 3.0

Počet: 1

Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.