Mineralfit.cz

Strava vhodná pro kuřáky

Kateřina Řehořová

Kouření s sebou přináší mnoho negativ, ale existuje dieta, která Vám je pomůže vyrovnat. Tělo kuřáků přijímá mnoho škodlivých karcinogenních látek, a proto organismus potřebuje výživnou stravu. Zde je několik tipů, jak se začít stravovat.

Kouření a antioxidanty

U kuřáků je vyšší šance na vznik rakoviny plic než u nekuřáků. Abyste toto riziko snížili, doporučuje se konzumovat potraviny bohaté na antioxidanty. Ve Vašem jídelníčku by tedy neměla chybět:

Čerstvá zelenina (žlutá, červená a zelená paprika) Čerstvé, nejlépe červené, žluté či oranžové, ovoce (citrusy) Čaj (nejlépe zelený) Pilulky vitamínu C Cibule a česnek Kouření a vitamín C

Pro kuřáky je nejdůležitější vitamín C, jelikož má antioxidační účinky. Průměrný kuřák potřebuje zhruba o 400% více vitamínu C než člověk, který nekouří. Proto byste ho měli konzumovat ve zvýšeném množství. Vitamín C najdete například v:

Zelenina (zelená a červená paprika, rajčata, květák, brokolice) Ovoce (kiwi, pomeranč, jahody, černý rybíz, mango) Ovocné džusy (citrónový, pomerančový, grapefruitový) Kouření a beta karoten

Je prokázáno, že kartoneidy, což jsou látky obsahující beta karoten, výrazně snižují riziko vzniku rakoviny. Tyto látky se nejvíce vyskytují v červených, oranžových či zelených rostlinách. Je ovšem důležité, zajistit si přísun beta karotenu přímo z přírodních zdrojů a ne potravinových doplňků. Kde beta karoten najdete:

Mrkev, špenát, červená paprika Potraviny obsahující rajčata Barevné ovoce (meloun, jahody, pomeranč, papája)

Ovšem nejlepší a tou nejúčinnější radou, jak si zachovat zdraví a vyhnout se velkému riziku rakoviny, je přestat kouřit.

Kouření a detoxikace

Pokud kouříte, dopujete své tělo jedovatými látkami, které jsou příčinou mnoha zdravotních potíží. V popředí vašeho zájmu by proto měla stát detoxikace.

Hodnocení: 4.3

Počet: 3

Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.