U kuřáků je vyšší šance na vznik rakoviny plic než u nekuřáků. Abyste toto riziko snížili, doporučuje se konzumovat potraviny bohaté na antioxidanty. Ve Vašem jídelníčku by tedy neměla chybět:
Čerstvá zelenina (žlutá, červená a zelená paprika) Čerstvé, nejlépe červené, žluté či oranžové, ovoce (citrusy) Čaj (nejlépe zelený) Pilulky vitamínu C Cibule a česnek Kouření a vitamín CPro kuřáky je nejdůležitější vitamín C, jelikož má antioxidační účinky. Průměrný kuřák potřebuje zhruba o 400% více vitamínu C než člověk, který nekouří. Proto byste ho měli konzumovat ve zvýšeném množství. Vitamín C najdete například v:
Zelenina (zelená a červená paprika, rajčata, květák, brokolice) Ovoce (kiwi, pomeranč, jahody, černý rybíz, mango) Ovocné džusy (citrónový, pomerančový, grapefruitový) Kouření a beta karotenJe prokázáno, že kartoneidy, což jsou látky obsahující beta karoten, výrazně snižují riziko vzniku rakoviny. Tyto látky se nejvíce vyskytují v červených, oranžových či zelených rostlinách. Je ovšem důležité, zajistit si přísun beta karotenu přímo z přírodních zdrojů a ne potravinových doplňků. Kde beta karoten najdete:
Mrkev, špenát, červená paprika Potraviny obsahující rajčata Barevné ovoce (meloun, jahody, pomeranč, papája)Ovšem nejlepší a tou nejúčinnější radou, jak si zachovat zdraví a vyhnout se velkému riziku rakoviny, je přestat kouřit.
Kouření a detoxikacePokud kouříte, dopujete své tělo jedovatými látkami, které jsou příčinou mnoha zdravotních potíží. V popředí vašeho zájmu by proto měla stát detoxikace.