Mineralfit.cz

Střevní neuróza

Kateřina Řehořová
Střevní neuróza patří mezi nejčastější civilizační choroby. Pokud nás delší dobu trápí zažívací problémy a žaludeční nevolnosti - měli bychom se zamyslet nad svým životním stylem. Jak se této nemoci bránit?
Střevní neuróza Střevní neuróza neboli dráždivý tračník je častým onemocněním, který postihne během života snad každého. Střevní neuróza je jednou z nejčastějších příčin bolestí břicha a poruch střevní činnosti. Tato nemoc nás trápí většinou v nějaké „zátěžové“ době, kdy jsme vystaveni stresovým situacím - stres v práci, zkouška ve škole, neurovnané osobní vztahy. S touto nemocí se setkávají lidé většinou od dvaceti let.
Střevní neuróza – jak se projevuje Tato nemoc se vyznačuje:
Nutkáním na stolici, nepravidelným vyměšováním, křečovitými bolestmi břicha (až kolikového rázu), žaludeční nevolností, zvracením.
O neurózu jde, pokud se problémy projevují nejméně tři měsíce v roce.
Kromě těchto projevů, které souvisejí s trávicí soustavou, se u nemocného může objevit také malátnost, nervozita, nespavost a dokonce i bolesti zad.
Střevní neuróza – příčiny Střevní neuróza patří mezi civilizační nemoci, protože stále více lidí vede sedavý způsob života a přejídá se, což se projevuje potížemi se zažíváním.
Dlouhodobými trávícími problémy podle oficiálních údajů trpí čtvrtina až polovina populace.
Střevní neurózou trpí lidé, kteří jsou vystaveni každodennímu stresu – zejména manažeři a studenti.
Nemoc je výrazně ovlivněna psychikou, kdy se tak může změnit funkce střev.
Střevní neurózu ovlivňuje nesprávná životospráva a nevhodná kombinace stravy.
Střevní neuróza – jak se bránit Nejlépe zabrání střevní neuróze změna životního stylu a minimalizování stresových faktorů.
Vliv na správné trávení a látkovou výměnu má především dostatečný pohyb. Není skvělou prevencí jen proti zácpě nebo průjmům, ale také proti nadýmání a bolestem břicha.
Základem je rovněž upravení jídelníčku. Měly by se dodržovat základní pravidla: omezit tučné a sladké pokrmy, jídla těžko stravitelná, živočišné tuky. Doporučuje se jíst hodně vlákniny, kterou obsahuje především ovoce, zelenina nebo celozrnné obilniny. Střevní mikroflóru podporují i zakysané mléčné výrobky.
Trávení podporuje dostatek kvalitních tekutin – je nutný pravidelný přísun vody.
Rovněž bychom si měli uvědomit, že stres a hltání způsobují zažívací potíže. Důležitá je pravidelnost jídel, která budeme jíst v klidu a pečlivě je rozkoušeme.

Hodnocení: 4.0

Počet: 3

Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.