Mineralfit.cz

Syngónium – Syngonium phodophylum

Kateřina Řehořová
Syngónium (Syngonium phodophylum) je dlouholetá, na pěstování středně náročná pokojová rostlina, která miluje dostatek tepla a vlhkosti.Tato rostlina je jedovatá, a proto by se neměla pěstovat v blízkosti malých dětí a domácích mazlíčků.
Syngónium – Syngonium phodophylum Syngónium je dlouholetá, na pěstování středně náročná rostlina, která miluje teplo a vlhkost.
Umístění Rostlina má ráda ostré a rozptýlené světlo. Před přímými slunečními paprsky, především v létě, musíme syngónium zastínit. Druhy syngonia s tmavě zelenými listy snáší lehký polostín, pestrolisté variety jsou světlomilnější. V zimě je nutné dobré osvětlení, jinak se listy začnou zmenšovat a ztrácet barvu.
Teploty Syngónium dobře roste na teplých stanovištích, kde je teplota 18 až 20°C, v zimě nesmí teplota klesnout pod 16°C. Zálivka Zálivka musí být pravidelná, mírná na jaře a v létě, v zimě zaléváme jen velmi málo. Zemina nesmí vyschnout nebo být příliš mokrá.
Hnojení V létě rostliny 1x za 14 dní hnojíme speciálním tekutým hnojivem pro pokojové rostliny. Při nedostatku živin v půdě se mladé listy scvrkávají.
Vzdušná vlhkost Rostliny vyžadují časté rosení. Vzdušná vlhkost by se měla pohybovat kolem 85 – 90%.
Přesazování Rostliny přesazujeme na jaře 1x za dva roky. Vhodný pěstební substrát pro pěstování syngónií se skládá z 1 dílu listovky, 1 dílu rašeliny, 1 dílu kompostové zeminy a 1 dílu písku. PH substrátu je 5,5 – 6,5.
Množení Rostliny množíme řízky a vzdušnými odnožemi.
Choroby a škůdci Rostlina nejčastěji trpí mšicemi a sviluškami
Druhy syngónií Syngonium phodophylum
Syngonium phodophylum „Butterfly“
Synngonium albolineatum
Syngonium erythophyllum
Syngonium macrophyllum
Syngonium macrophyllum "variegatum"
Syngonium podophyllum "albo variegatum"
Syngonium podophyllum "auero variegatum"
Syngonium podophyllum "albo maculatum"

Hodnocení: 3.3

Počet: 3

Nejlepší: 4 Nejhorší: 2

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.