Těstoviny přivezl do Itálie v roce 1292 Marco Polo, když se vracel z Číny. Obecně však převládá názor, že těstoviny pocházejí z Itálie.
Proč zrovna těstoviny? těstoviny zasytí obsahují dostatek sacharidů obsahují minimum tuků mají nízký glykemický index (GMI) dodávají energii nezatěžují inzulinový aparát celozrnné těstoviny obsahují vlákninu Vhodné druhy těstovinJe jasné, že nejsou těstoviny, jako těstoviny. Rozlišujeme 4 základní druhy těstovin: vaječné těstoviny (k výrobě se kromě obilných výrobků používají vejce), bezvaječné těstoviny (bez přídavku vajec, pouze z mlýnských obilných výrobků), celozrnné těstoviny (z pšeničné celozrnné mouky, obsahují řadu vitamínů skupiny B) a ostatní těstoviny, do nichž se řadí těstoviny vyráběné z rýže, pohanky, amarantu, brambor a další.
Nejvhodnějšími druhy při této dietě jsou těstoviny celozrnné, amarantové, pohankové a rýžové. Dopřát si můžeme také malou porci těstovin semolinových a bezvaječných.
Co k těstovinám?K těstovinám je povoleno jíst drůbeží maso, zeleninu a ovoce. Omáčky k těstovinám nezahušťujte moukou ani tučnou smetanou. Rovněž se vyhneme oleji (používáme pouze olivový olej, a to v minimálním množství), tučným sýrům a přesoleným uzeninám.
Denní spotřeba těstovin při těstovinové dietěPři těstovinové dietě konzumujeme těstoviny dvakrát denně - 100 gramů těstovin s přílohou k obědu a 100 gramů těstovin k večeři. K dopolední svačince si dopřejeme kousek ovoce, k odpolední svačince kousek zeleniny. Snídaně by se měla skládat ze dvou plátků celozrnného chleba (jednoho celozrnného rohlíku) a dvou plátků kvalitní šunky a nebo nízkotučného sýra. Denně vypijeme alespoň 2 litry tekutin (čistá voda, neslazený bylinkový čaj, apod).