Mineralfit.cz

Turistické vybavení - stan, spacák, karimatka

Kateřina Řehořová
Jedete na dovolenou a rozhodli jste se letos stanovat? Pak určitě zvažujete všechno vybavení, které si s sebou vezmete. Jaké turistické vybavení zvolit a jak se v nabídce zboží orientovat?
Turistické vybavení – kde nakoupit? Nakupovat byste měli ve specializovaných prodejnách, kde vám mohou odborníci poradit. Cenné jsou také rady známých. Zkuste také projít více prodejen a nechte si stan a spacák ukázat. Nezapomeňte si nechat od prodavače vysvětlit údržbu, nespoléhejte jen na návod k použití. Trvejte na návodu v češtině. Pokud víte, že vybavení příliš nevyužijete, zkuste si je popůjčovat.
Turistické vybavení a přibližná útrata Vybavení, které se skládá z jednoduššího stanu, spacáku, karimatky a vařiče, vyjde jednoho turistu asi na 4 500 korun. Vyrazit můžete třeba i do Švýcarska... nebo do Čech k dovolené u vody...
Turistické vybavení – stan Rozhodující jsou podmínky, za kterých budete stan používat. Jaký počet lidí bude ve stanu bydlet? Budete stan převážet ne kole, nebo pro vás váha a velikost stanu není tolik důležitá?
Rodinný stan by měl být prostornější, příliš nešetřete, protože by se vám mohlo stát, že stan bude jen na jedno použití.
Velký stan pro rodinu přijde zhruba na 5 000 korun, ceny kvalitních malých stanů začínají už na částce 1 000 korun.
Všechny stany jsou vyráběné z kvalitních nepromokavých materiálů.
Stany ve tvaru kopule a velké rodinné stany jsou stále oblíbenější.
Budete-li stan používat nejen v létě, je výhodnější pořídit si dvoudílný: vnitřní stan je z paropropustného materiálu a vnější (tropiko) z materiálu nepromokavého.
Dejte také pozor na to, aby měl stan přelepené švy a přikryté zipy – zvyšuje se tak odolnost proti provlhnutí. Existují také půjčovny sportovního vybavení, kde si můžete stan vypůjčit.
Turistické vybavení – spacák Spacák (více zde) vybírejte podle toho, zda jej budete využívat v létě nebo i při nižších teplotách.
Zatímco dekový spacák dobře poslouží v teplém letním počasí, s mumií se můžete pustit i v zimě do hor. Nejpoužívanější jsou třísezonní spacáky: zima v nich nebude, ani když teplota klesne mírně pod nulu.
Jejich náplní jsou dutá vlákna, mikrovlákna nebo přírodní materiály (peří, hedvábí).
Turistické vybavení – karimatka Samotný spacák je bez karimatky bezmocný – je třeba vytvořit izolační vrstvu mezi zemí a spacákem. Většinou postačí běžná pěnová karimatka, kterou můžete také využít místo deky při povalování na pláži. Při srolování jsou sice objemnější, ale dostatečně lehké.
Tím nejlepším na trhu jsou samonafukovací karimatky. Spojují v sobě výhody pěnových a nafukovacích matrací. Fungují tak, že po otevření ventilku se podložka sama nafoukne. Nevýhodou samonafukovací karimatky je to, že se dá snadno mechanicky poškodit a neprospívá jí ani pobyt na plném slunci.
Nejlehčí podložkou je alu-matka, hliníková podložka, která ale moc neizoluje ani nevyrovnává terén, jen chrání proti vlhku.

Hodnocení: 5.0

Počet: 1

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.