Mineralfit.cz

Ultrazvuk - jdete na něj poprvé?

Rita Jaroszová

Už se nemůžete dočkat, až půjdete k doktorovi na ultrazvuk, abyste si mohli užít alespoň kratičký pohled na své děťátko? Víte, co je to ultrazvuk a jak vlastně funguje?

 

Těhotenský ultrazvuk

 

Tato vyšetřovací metoda pomáhá lékařům zjistit průběh těhotenství. Jedná se o akustické vlnění (zvuk), který má frekvenci cca 20 kHz, což je nad hranicí slyšitelnosti lidského ucha. Objev ultrazvukové diagnostiky byl v porodnictví jeden z největších objevů. A máme tím na mysli objev nejen minulého století,

 

Jak probíhá ultrazvukové vyšetření?

 

Nejprve se na pokožku ženy nanese speciální gel, jenž umožňuje přenos ultrazvukových vln. Poté lékař pomocí sondy, která vysílá ultrazvukové vlny, opatrně přiloží k tělu ženy a kontrolují průběh těhotenství. Ultrazvukové vlny prostupují tkání a v závislosti na dané struktuře v těle se různým způsobem vracejí zpět k sondě. Sonda je napojená na monitor kabelem, pomocí kterého se informace z dělohy zpracují a vytvoří tak lidským okem vnímatelný obraz. Nejčastěji se používá 2D obraz. Jedná se o řez tělem v rovině. Existují ale i přístroje, které umožňují i 3D a 4D obraz. Díky tomu vám přístroj může poskytnout mnohem reálnější pohled na plod v děloze. 4D ultrazvuk umí zachytit dokonce trojrozměrné obrazy miminka v reálném čase, tedy i když se hýbe.

 

Vývoj ultrazvukové diagnostiky

 

Dnes si těhotné ženy mohou užít tento luxus, který jim poskytuje větší kontrolu nad probíhajícím těhotenstvím. V kvalifikovaných a zkušených rukou se ultrazvuk stává nenahraditelným, cenným a bezpečným pomocníkem. V minulosti to měly těhotné ženy těžké.

 

V 70. letech minulého století byla nejen pro nastávající matky, ale i pro porodníky ultrazvuková diagnostika pouhým sci-fi. Do 18. století se těhotné ženy prakticky nevyšetřovaly a to za svůj život prodělaly až 15 porodů. S průmyslovou revolucí a také díky emancipaci žen mohly porodní báby i lékaři mnohem lépe provádět kontroly těhotných.

 

Museli si ale vystačit pouze se zkušenou a vzdělanou hlavou, šikovnými ručičkami a stetoskopem, což bylo naslouchátko trychtýřovitého tvaru. Sloužilo k poslechu srdíčka plodu. Pak už se jen orientovali podle velikosti bříška, které se měřilo pomocí obyčejného krejčovského metru.

 

Hodnocení: 4.0

Počet: 1

Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.