Mineralfit.cz

V zimě jezte především zahřívací potraviny

Rita Jaroszová

Při oblékání vždy pečlivě přemýšlíte, do čeho se obléct, aby vám nebyla zima, ale pořád se nemůžete zahřát? Pak na to musíte jít zevnitř.

 

Jezte hlavně tepelně upravené potraviny a my vám poradíme, které vás nejvíce zahřejí. Umí totiž skvěle rozproudit krev, čímž se zvýší horkost v těle. Říkáme jim zahřívací potraviny. Když si zvolíte ty správné, tak ve vás nejen rozproudí krev, ale navíc dodají spoustu energie a sníží i vaši chuť na sladké.

 

Zahřívací potraviny

 

Polévky Koření - čím ostřejší, tím lépe (zázvor, chilli, kari, pepř, skořice, badyán, hřebíček, kmín, fenykl a další) Maso - především jehněčí, husa, kachna a z ryb třeba losos Sýr - dejte však přednost plísňovým sýrům nebo také kozímu a ovčímu Sušené ovoce - datle, fíky, meruňky Zelenina - česnek, pórek, křen, chřest, chilli papričky Nápoje - alkohol (hlavně červené a rýžové víno), káva, černý a zázvorový čaj, kakao Máslo a ostatní tuky Vejce Ovesná kaše, jáhly, pohanka, sója Slunečnicová semínka, vlašské ořechy Celozrnné potraviny

 

V zimě byste měli nevařenou stravu konzumovat spíše výjimečně

 

Ideálním jídlem v zimním období je silný vývar či polévka s luštěninami. Můžete si dopřát i tučnější maso - jako například husu nebo kachnu. Zelený čaj má ochlazující účinky, raději jej vyměňte za černý. Stejně tak zkuste vyměnit bílé víno za červené.

 

Některé osoby by však při konzumaci zahřívacích potravin měli dbát zvýšené opatrnosti

 

Zvláště by si měli dávat pozor ti, kteří mají problémy s vysokým krevním tlakem, prodělali mrtvici nebo je trápí migrény či noční pocení a nespavost. Dále se to týká lidí, jenž trpí hyperaktivitou a také zvýšenou nervozitou. Ti by tyto potraviny neměli konzumovat příliš často a už vůbec ne ve větší míře.

 

Hodnocení: 4.0

Počet: 1

Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.