Vitamín C je důležitý pro správnou funkci všech buněk lidského těla. Podílí se na tvorbě mezibuněčné hmoty. Vitamín C je nezbytný pro správnou stavbu kostí, cév, svalů, šlach, kůže. Je nutný při hojení ran. Ovlivňuje tvorbu hormonů v nadledvinách a hypofýze. Také má vliv na reaktivitu a obranyschopnost organismu. Vitamín C se účastní tvorby imunoglobulinů, má vliv na aktivitu leukocytů a fagocytů (bílé krvinky), což znamená že vitamín C má velký vliv na obranyschopnost celého organismu.
Také se podílí na odbourávání cholesterolu v játrech, čímž předchází ateroskleróze (ukládání cholesterolu a tuků do stěny cév s jejich následným kornatěním a ucpáváním). Dále chrání proti některým virovým chorobám a je důležitý v prevenci některých nádorů. Působí jako antioxidant, takže chrání buňky před poškozením volnými radikály. V neposlední řadě usnadňuje vstřebávání železa a naopak váže těžké kovy, například olovo. Vysoký obsah vitamínu C obsahují například brusinky.
Co způsobuje nedostatek vitamínu CV našich zeměpisných šířkách lidé trpívají hlavně částečným nedostatkem tohoto vitamínu. Kritický pro vznik viditelných obtíží je příjem nižší než 10 mg denně. Nedostatek vitamínu C se projevuje únavou, podrážděností a sklonem k infekcím. Může nastat krvácení z dásní, při hlubším nedostatku vitamínu C pak krevní výrony, chudokrevnost, bolesti při krvácení do podkoží, svalů a kloubů.
Hlavní zdroje vitamínu CVitamin C (kyselina askorbová) se vyskytuje zejména v ovoci a zelenině. Hlavními zdroji jsou citrusové plody, černý rybíz, paprika, jahody, rajčata, brokolice, brambory, zelí a květák.
Zajímavosti o vitamínu CVitamín C pomáhá chránit funkce vitamínu E, to říká studie washingtonských vědců. Kuřáci, kteří mají dostatečný přísun vitamínu C, mají dle nich téměř stejnou hladinu antioxidantů v těle jako nekuřáci. Pravidelný příjem vitamínu C může snížit riziko rakoviny u kuřáků. Pravidelný příjem vitamínu C může snížit riziko rakoviny u kuřáků. Vitamín C se (tak, jako ostatní vitamíny rozpustné ve vodě) při nadbytku vylučuje močí a musí se průběžně doplňovat. Jeho zásoba v organismu vydrží přibližně 2 - 6 týdnů.