Mineralfit.cz

Vláknina - vše co o ní potřebujete vědět...

Kateřina Řehořová

Potraviny s obsahem vlákniny bychom měli každodenně zařazovat do našeho jídelníčku. Nejen, že je vláknina tělu velmi prospěšná, pomůže vám také při shazování přebytečných kilogramů...

Co je to vláknina?

Vláknina je nestravitelná složka potravy, která tělem projde, v tlustém střevě vstřebává vodu a odpadní látky a vylučuje je z organismu ven v podobě stolice.

Základní rozdělení vlákniny Rozpustná vláknina

Rozpustná vláknina vstřebává nadbytečnou vodu ze střev, zvětšuje objem stolice a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Rozpustná vláknina je součástí zeleniny, ovoce, luštěnin, ořechů a ovsa.

Nerozpustná vláknina

Nerozpustná vláknina podporuje vylučování rakovinotvorných a toxických látek z těla. Tento druh vlákniny je obsažen v obilninách a zrnech.

Příznivé účinky vlákniny pro naše tělo

Vláknina snižuje hladinu cholesterolu v krvi a zpomaluje proces vstřebávání cukru do krve, což vede k udržení hladiny energie. Dostatečné množství vlákniny vyvolává pocit sytosti, to snižuje pravděpodobnost vzniku obezity, snižuje výskyt křečových žil, zabraňuje zácpě a průjmu.

 

Je známo, že některé potraviny s vysokým obsahem vlákniny uchovávají rostlinné estrogeny, které snižují riziko vzniku rakoviny prsu. Urychluje proces trávení potravy, pomáhá udržet trávicí systém zdravý a odolný.

Doporučená denní dávka vlákniny

Denně se doporučuje příjem minimálně 25 gramů vlákniny. Nejvíce vlákniny obsahuje ovoce, zelenina, luštěniny a celozrnné výrobky. Pro příklad 100g ovesných vloček obsahuje 9 g vlákniny, rýže loupaná 2,2 g, rýže natural 8,7 g, sójové maso 13 g, sušené švestky 14 g, sušené meruňky 24 g.

Hodnocení: 3.0

Počet: 1

Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.