Mineralfit.cz

Zabíjí nás genetické úpravy potravin?

Kateřina Řehořová
Dary přírody "se upravují" od pradávna. Geneticky změněné plodiny mohou být do budoucna nadějí i hrozbou. V čem spočívá nebezpečí geneticky modifikovaných potravin? Na první pohled není nic znát...
Příroda a modifikované potraviny Naprostou většinu vašeho jídelníčku tvoří potraviny, které prošly umělými genetickými změnami. Šlechtění potravin Za současné druhy zemědělských plodin a zvířat vděčíme šlechtění potravin = genetickým úpravám. Výsledky šlechtění v minulosti byly závislé na náhodě. V současnosti jsou genetické modifikace přímými zásahy, mají konkrétní cíl (např. zvyšují odolnost proti různým vlivům, chorobám či namrzání). Jsou genetické úpravy potravin nutné? Hledají se stále nové způsoby jak zefektivnit zemědělskou výrobu. Geneticky modifikované potraviny představují pro lidstvo velkou naději (počet lidí stoupá, využitelné zemědělské půdy naopak ubývá). Výhody upravených potravin potraviny lze pěstovat v drsnějších podmínkách upravené potraviny mohou obsahovat více vitaminů Nebezpečí genetických úprav potravin Riziko není v konzumaci upravovaných potravin, ale v reakci ekosystému na nové druhy. Ani odborníci nedokáží říct, jak se budou modifikované druhy chovat při průniku do volné přírody. Nebezpečný je kontakt upravených a původních druhů - mohou vzniknout nové modifikace a rozvrátit ekosystém. Silné nebezpečí je u mikroorganismů Je zde možnost, že by mohly získat z rostlin gen odolnosti proti antibiotikům - vznik nových odolných forem.

Lidé se genetického upravování potravin nevzdají, ale obezřetnost je nutná.

Hodnocení: 5.0

Počet: 1

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.