Mineralfit.cz

Zácpa

Kateřina Řehořová
Zácpou rozumíme pokud nedochází k pravidelnému vyprazdňování. Může být příčinou vzniku vážných nemocí od střevních kamenů až po rakovinu. Nejčastější příčinou je nedostatek vlákniny ve stravě.
Při zácpě má postižený potíže s vyprazdňováním. Stolice je tuhá a bolestivá a svalovina střeva ochablá. Postižený trpí tlakem, únavou nebo bolestí hlavy a má nafouknuté břicho. Zácpa může trvat i několik dní a má na zdraví velmi negativní vliv. Zácpa – příznaky obtížné a málo časté vyprazdňování (tj. méně než jedno denně) tvrdá stolice bolestivé praskliny nebo krvácení v okolí konečníku stres, úzkost a napětí Zácpa – příčiny nedostatek vlákniny v potravě (brzdí stolici v pohybu) nadměrné užívání projímadel hemoroidy dehydratace, např. po dlouhé nemoci nebo jako příčina nedostatku tekutin
střevní onemocnění, při kterém je narušena pohyblivost střev nedostatek pohybu překážka ve střevech (polyp, nádor) poruchy činnosti štítné žlázy těhotenství (vliv hormonálních změn) vedlejší účiněk užívání některých léků stres Zácpa a dopady na zdraví Zácpa a rakovina střeva Pokud je potrava chudá na vlákninu, prochází střevem déle a může vylučovat škodlivé toxiny. Ty mohou být příčinou vzniku rakoviny. Zácpa a střevní kameny Při zácpě je střevo v některých místech rozšířené a prověšené. V těchto váčcích se mohou ukládat zbytky potravy a vést k tvorbě střevních kamenů. Hnilobné látky produkují toxiny, které mohou ovlivnit zdraví ostatních orgánů. Zácpa – příčina dalších nemocí Toxické látky vznikající z ve střevě uložené stolice zhoršují obranyschopnost organismu, mohou být příčinou kožních potíží, poruchy krevní srážlivosti, zhoršení křečových žil, vzniku zánětů, polypů, hemeroidů a mnoho dalších. Zácpa a domácí léčba Omezení konzumace průmyslově zpracovaných potravin. Zvýšení obsahu vlákniny ve stravě (ovoce, zelenina, celozrnné pečivo, ořechy, semena, luštěniny, ovesné vločky). Zvýšený příjem tekutin. Nahrazení chemických projímadel přírodními (švestky, datle, fíky, meruňky, broskve, lněné semínko). Klystýr (poskytne vám obrovskou úlevu). Omezení konzumace mléka a sýrů. Pravidelné cvičení. Kdy navštívit lékaře Pokud ubýváte na váze, ve stolici se objevuje krev, máte silné bolesti břicha nebo jestliže ani po výše uvedeném léčebném programu nepocítíte zlepšení.

Hodnocení: 4.0

Počet: 1

Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.