Mineralfit.cz

Zákoník práce a novely

Kateřina Řehořová
Neustále novelizovaný Zákoník práce může způsobit zmatek a nedorozumění. Mnohá práva a povinnosti zaměstnanců i zaměstnavatelů byla upravena. Víte, na co nyní máte nárok a o čem si už můžete jen nechat zdát? Čtete hlavní novely zákoníku práce v roce 2006.
Zákoník práce 2006 a jeho novely Zákoník práce 2006 - pracovní smlouva Zaměstnavatel může do smlouvy uvést, že zaměstnanec nesmí po skončení pracovního poměru pracovat pro jiného zaměstnavatele v dané oblasti či samostatně v tomto oboru podnikat, a to po dobu maximálně jednoho roku. Pracovní doba dle Zákoníku práce 2006
Maximální délka pracovní doby je 40 hodin týdně. Nařízená přesčasová práce nesmí činit více než 8 hodin týdně a 150 hod ročně. Maximálně po čtyř a půl hodinách je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnanci minimálně půlhodinovou přestávku. Zaměstnavatel je povinen vést evidenci pracovní doby. Dovolená na zotavenou, mateřská dovolená a rodičovská dovolená Základní výměra dovolené činí 4 týdny. Zaměstnanec smí čerpat poměrnou část dovolené po uplynutí minimálně 60 kalendářních dnů. Mateřská dovolená činí 28 týdnů. Pokud je zaměstnankyně sama, činí 37 týdnů. Na mateřskou se nastupuje zpravidla šest týdnů před očekávaným porodem. Po skončení mateřské dovolené může matka čerpat rodičovskou dovolenou. Právo na tuto dovolenou má i otec, a to do tří let věku dítěte. Zákoník práce - ukončení pracovního poměru Po ukončení pracovního poměru je zaměstnavatel povinen vydat zaměstnanci potvrzení o zaměstnání. Výpověď nesmí zaměstnavatel dát těhotné zaměstnankyni či zaměstnankyni na mateřské dovolené. Při výpovědi podané z organizačních důvodů zaměstnavatelem náleží zaměstnanci odstupné. Jeho minimální výší je dvojnásobek průměrného výdělku. Zaměstnavatel není povinen zaměstnanci, kterého propouští z organizačních důvodů, nabídnout jiné volné místo v podniku. Ukončit pracovní poměr lze buď dohodou mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem nebo jednostrannou výpovědí zaměstnance či zaměstnavatele. Výpovědní lhůta pro zaměstnance i zaměstnavatele činí dva měsíce.

Hodnocení: 3.0

Počet: 1

Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.