Mineralfit.cz

Zeleninový koláč

Kateřina Řehořová
Koláč patří k oblíbeným sladkým pochutinám. Ale co si tak „okořenit” koláč nějakou tou zdravou zeleninou? Zeleninový koláč obsahuje zdravou zeleninu a tělo dobře nasytí..
Ingredience na kynuté těsto Na kynuté těsto si připravíme čtvrt litru mléka, 1 kostku droždí, 300 g hladké mouky, půl lžičky soli, 2 lžíce másla nebo rostlinného tuku, tuk na vymazání plechu.
Na zeleninový koláč bude potřeba nejen zelenina 8 vajec, 500 g mrkve, sůl, 1 kg brokolice, pepř, 1 kelímek smetany na šlehání, 300 g plísňového nebo ovčího sýra, 2 lžíce rajského protlaku
Jak si připravit zeleninovou pochoutku Ohřejeme si mléko na těsto. Rozdrobíme do něj droždí a necháme rozpustit.
Přidáme mouku a sůl a vmícháme kvásek.
Poté do těsta vmísíme tuk.
Těsto necháme asi 20 minut kynout na teplém místě.
Mezitím si uvaříme vejce natvrdo.
Mrkev a vejce nakrájíme na kousky a brokolici rozebereme na růžičky.
Zeleninu povaříme asi 10 minut v osolené vodě a necháme ji okapat.
V zahřáté smetaně necháme rozpustit sýr a přidáme sůl a pepř.
Vykynuté těsto vyválíme, rozložíme na vymaštěný plech a potřeme rajským protlakem. Navrch rozložíme zeleninu, vejce a zalijeme sýrovou omáčkou.
V předehřáté troubě pečeme asi 40 minut při teplotě 200 °C.
Na posledních 20 minut zakryjeme povrch pergamenovým papírem.

Hodnocení: 4.0

Počet: 1

Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.