Mineralfit.cz

Žemličky – jednoduchý pamlsek

Kateřina Řehořová
Žemličky podle známé kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové jsou jednoduché na přípravu a nenáročné na ingredience. Můžete si je udělat doma kdykoliv vás bude honit mlsná a pochutnat si na nich v teplém nebo i studeném stavu.
Žemličky a ingredience 1 veka trochu mléka nebo smetany povidla nebo jiné zavařeniny 1 vejce strouhanka cukr Žemličky a postup Veku nakrájejte na tenké plátky (můžete použít i rohlík nebo housku), smočte v mléce (znáte účinky mléka?) nebo ve smetaně. Jeden plátek namažte povidly nebo jinou zavařeninou (třeba vlastní), druhý na něj položte a takto pokračujte až budete mít slepené všechny plátky. Plátky pak namočte v rozkvedlaném vejci, obalte ve strouhance a usmažte dozlatova. Hotové žemličky posypte cukrem. Podávat je můžete teplé i studené. Žemličky s povidly – autor receptu Recept na tento pamlsek pochází od nejznámější kuchařky v české historii, Magdaleny Dobromily Rettigové. Magdalena Dobromila Rettigová je známá především jako autorka knihy Domácí kuchařka. Do svých 18 let česky neuměla, jazyku se naučila až díky manželství s J. A. Rettigem. Spolu s ním se v Litomyšli věnovala buditelské činnosti a ženy povzbuzovala ke správnému hospodaření a péči o manžela. Její kniha vydaná v roce 1826 se prodávala více než 100 let a známá je dodnes.

Hodnocení: 3.0

Počet: 1

Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.