Mineralfit.cz

Zubní kaz - jak a kdy vzniká?

Kateřina Řehořová
Se zubním kazem se asi setkal každý z nás. I když se pravidelně věnujeme ústní hygieně, tak naše zuby pokrývá vrstva bílkovin, pocházejících ze slin. Na ni se připojují bakterie, čímž se utvoří zubní povlak…

Zubní povlak však nemůže způsobit zubní kaz. Jeho hodnota pH je totiž neutrální. Až když hodnota pH zubního povlaku klesne do kyselé oblasti, začne se naše sklovina rozpouštět a to tím více, čím vyšší je přísun cukerné potravy.

Pokud nedochází pravidelně k odstraňování zubního povlaku, což znamená, že pokud si člověk pravidelně nečistí zuby, mění se jeho stavba.

Bakterie se množí velmi rychle a další přísun cukru, vytváří více kyselin, které rozpouštějí sklovinu. Zubní kaz je tak na světě.

Příznaky zubního kazu

Bolest zubů – obzvlášť po sladkých, horkých ne studených potravinách nebo nápojích

Viditelné díry nebo dolíky v zubech

Prevence před zubním kazem

Základní prevencí proti zubnímu kazu je ústní hygiena. Ta zahrnuje osobní péči (pravidelné čištění zubů – minimálně 2 x denně) a péči odbornou (pravidelná návštěva zubaře – 2 x ročně).

Léčba zubního kazu

Léčbu zubního kazu provádí lékař. Ten odstraní všechny kazivé hmoty a zub opraví výplní (stříbrná slitina, zlato, porcelán nebo pryskyřice).

 

Zubní kaz sám o sobě neohrožuje naše životy, ale jeho následky nám mohou přinést problémy, jak po stránce zdravotní, tak společenské.

Hodnocení: 5.0

Počet: 1

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.