Mineralfit.cz

Slaďte přírodně

Kateřina Řehořová

Říká se, že cukr je bílý jed a tato kritika rozhodně není přehnaná. Rafinovaný cukr oslabuje naší imunitu a může způsobit mnoho zdravotních potíží. Naštěstí existuje spousta náhražek, které jsou nejen zdravější, ale také dietnější.

Proč není rafinovaný cukr zdravý

Bílý neboli rafinovaný cukr během procesu rafinace ztrácí živiny, které tělo k jeho trávení potřebuje. Aby bylo schopno cukr zpracovat, musí sáhnout po vlastních zásobách vitamínů a minerálů. Čím více tedy sladíme, tím více tělo ochuzujeme o živiny.

Přírodní sladidla, na rozdíl od rafinovaného cukru, osahují spoustu zdraví prospěšných látek, takže o ně tělo nepřipravují, ba naopak. I zde ale samozřejmě platí, že všeho moc škodí.

Cukr nebo umělá sladidla?
Přírodní náhražky bílého cukru
Nerafinovaný hnědý cukr

Než cukr projde rafinací, má hnědou barvu a jsou v něm zachovány všechny živiny. I tento druh cukru dnes ale můžete zakoupit v obchodech. Použití nerafinovaného cukru je stejné jako u rafinovaného.

Melasa - nezdravější náhražka

Vedlejším produktem výroby cukru je melasa – hustá černá tekutina, nazývaná také černým zlatem, a to pro vysoký obsah minerálů (zejména železa, ale i vápníků, chrómu, mědi, fosforu, draslíku, hořčíku, zinku) a stopových prvků. Melasa obsahuje mnohem méně kalorií než med nebo cukr, je tedy vhodná i pro diabetiky a pro ty, kteří si hlídají váhu či chtějí zhubnout. Je nejzdravější náhražkou rafinovaného cukru.

Med - sladký, ale kalorický

Med je sice považován za zdravější náhražku cukru, bohužel je ale vysoce kalorický a způsobuje zvýšené vylučování inzulínu v krvi. Doporučuje se proto jen v malém množství. Jeho výhodou jsou antibakteriální a protizánětlivé účinky, zlepšuje trávení, posiluje srdce, psychiku, odbourává škodlivé látky z těla, pomáhá při potížích s usínáním, celkově posiluje imunitu.

Vzácný javorový sirup

Javorový sirup se vyrábí z mízy speciálních druhů javorů, kterých ale na světě není mnoho, proto je také jeho produkce poměrně malá a cena vysoká (až 1000 Kč za litr). Chuť sirupu je závislá především na jeho barvě – čím tmavší, tím má silnější javorovou chuť. Jemné, světlé druhy sirupu můžete použít ke slazení téměř všeho; silný, tmavý javorový sirup se používá obvykle jen na pečení.

Agávový sirup je výborný do čaje

Sirup z tropické rostliny agáve se chuťově podobá cukru a je přitom, podobně jako med, mnohem sladší, takže stačí k ochucení i velmi malé množství. Obsahuje spoustu vitamínů a minerálů a nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Hodí se ke slazení nápojů, palačinek a lívanců, ovocných salátů, marinád a grilovacích směsí. Obzvláště výborně chutná v bylinkovém čaji.

Stevii si můžete pěstovat i doma

Stevia rebaudiana je bíle kvetoucí rostlina, pocházející z tropických oblastí Jižní a Střední Ameriky. Je až 300x sladší než cukr a má přitom minimum kalorií. Jejich úžasných vlastností využívali v dávných dobách i indiáni kmene Guaraniů. Žvýkali jejich lístky, čímž si čistili a desinfikovali ústa, dodávali energii a nevědomky posilovali i činnost slinivky břišní. Stevie dokonce léčí i některé kožní choroby. Lístkami stevie můžete sladit téměř vše, ve větším množství má ale zvláštní, jakoby lékořicovou chuť. Rostlinka není náročná, pěstovat ji můžete i doma.

Hodnocení: 5.0

Počet: 1

Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.