Mineralfit.cz

Vyzrajte na pocení

Kateřina Řehořová

Pocení je kosmetickým problémem, se kterým se setkal každý z nás. Nevzhledně vypadající "koláče" v podpaží, zapáchající nohy apod., dokáží znepříjemnit osobní i pracovní život. Vyzrajte na pocení s našimi radami.

Pravidelné sprchování a používání vhodné kosmetiky

Základem hygieny by mělo být nejen pravidelné sprchování (alespoň jednou denně, aby se odstranily bakterie usazující se v potních žlázách), ale také používání deodorantů či antiperspirantů, které bojují proti nepříjemnému zápachu. Antiperspiranty oproti deodorantům navíc obsahují soli aluminia, pomáhající ke stahování pórů a eliminaci pocení. Na trhu je jich spousta, stačí si vybrat takový, který vám bude nejlépe vyhovovat.

Potíme se všichni Obezita a nevhodné potraviny

Mezi faktory, které podporují nadměrné pocení, lze zařadit obezitu. Trápí-li vás nějáké to kilo navíc, snažte se jej shodit. Nejen, že budete lépe vypadat, ale také se budete lépe cítit a méně potit. Z jídelníčku vylučte kofeinové a sladké nápoje, alkohol, česnek, cibuli a ostré koření. Uvedené potraviny zvyšují vnitřní teplotu organismu. Nedoporučují se ani potraviny bohaté na zinek a železo - například játra, sardinky nebo vaječné žloutky.Ve velkých vedrech omezte velmi teplé nebo naopak velmi studené nápoje, které přispívají k náhlým změnám tělesné teploty a jsou vyrovnávány zvýšeným pocením.

I stres a úzkost způsobují pocení

Stres a úzkost patří rovněž mezi faktory, které přispívají k pocení. Pokud se potíte právě v těchto situacích, řešením by mohla být pomoc psychoterapeuta. S jeho pomocí se naučíte zvládat každodenní emoce, aniž byste se u toho zapotili.

Štítná žláza dokáže potrápit Vysoký krevní tlak - hypertenze Další rady, jak vyzrát na pocení Kritická místa si pravidelně depilujte. Oholené podpaží je cítit méně, protože pot nemá kde ulpívat. Pomoci může také citrón, který neutralizuje zápach. V oblečení preferujte přírodní materiály a volnější střihy. Příliš těsné a neprodyšné oblečení není vhodné. Ve velkých vedrech kompenzujte ochlazování pokožky například ovíváním, ventilátorem nebo mírným průvanem.V případě nohou pak otevřenými botami. Na nadměrné pocení bohužel neexistuje žádný speciální lék, ovšem některá anticholinergika jej mohou v rámci vedlejších účinků omezit. Nadměrné pocení může signalizovat vážnou nemoc

Hodnocení: 3.0

Počet: 1

Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.