Stop nepříjemnému pocení

Nadměrné pocení vypadá „pouze“ jako kosmetický problém, ale dokáže pořádně znepříjemnit život, ať soukromý, nebo pracovní. Naštěstí dnes už existují prostředky, které nám mohou pomoci a vrátí nás zpět do normálního života.

Žena otočená zády

Hygiena, národní problém?

Pach, který vydáváme, ovlivní první dojem. Češi podle názoru mnoha cizinců nepatří mezi nejvoňavější národy. Například v testu, který zjišťoval hygienický standard Čechů, se objevilo 5 % respondentů, kteří se koupou nebo sprchují jen 2x týdně a 6 % dokonce 1 x týdně... Podle celoevropského průzkumu firmy Unilever z roku 2007 spotřebují Češi průměrně na osobu 1,6 deodorantu za rok. Pro srovnání: předčilo nás Maďarsko (2,3 deodorantu), Německo (3,4 deodorantu) a Velká Británie (5 deodorantů). Část střední a starší generace u nás má stále zažito, že - hlavně u mužů- se to nemá s hygienou moc přehánět a nějaké voňavky a deodoranty u správného chlapa nemají co dělat. Opak je pravdou - průzkum ukázal, že 98 % českých žen považuje muže za přitažlivější, pokud používají deodorant. Dočkají se však jen u necelé poloviny mužů...

Pocení je normální

Potí se každý, ale jde o intenzitu pocení. Samotný pot nepáchne, protože ho tvoří hlavně voda. Zápach způsobují bakterie na povrchu kůže, které pot rozkládají. Jeden centimetr čtvereční kůže obsahuje cca 100 potních žláz, u mužů je jich více než u žen, proto se muži potí víc. Pocení má pro organismus pozitivní efekt - ochlazuje jej a odvádí z těla odpadní látky. Pocení je podmíněno i příslušností k rase - nejvíc se potí černoši, následují běloši a nejméně problémů s pocením mají Asiaté.

Nadměrné pocení

Problém nastává, když je pocení tak výrazné, že nás nutí převlékat se několikrát denně. V takovém případě můžeme vyzkoušet několik osvědčených rad:

  • Používání antiperspirantů
  • Depilace - oholené podpaží je cítit méně, pot nemá kde ulpívat
  • Nadměrné pocení podporuje i obezita - snažte se zhubnout
  • Snažte se vyvarovat stresu
  • Zjídelníčku vylučte kofeinové nápoje, alkohol, česnek, cibuli a ostré koření
  • Voblečení preferujte přírodní materiály

Pocení jako zdravotní problém

Nadměrné pocení může být dědičné a může naznačovat i zdravotní problémy. Somatické příčiny potíží s regulací tělesné teploty a s tím související pocení můžou být vyvolány nemocí, která se označuje jako hyperhydróza. Projevuje se nadměrným pocením zejména na dlaních, v podpaží, na ploskách nohou, v obličeji (čelo), na trupu či jinde.

Zvýšená potivost může být projevem jiných nemocí, jako je chřipka, nachlazení, infekce apod., kdy se tělo potřebuje zbavit zvýšené teploty či horečky, dále např. při různých hormonálních onemocněních, při menopauze, obezitě apod.

Není-li zjištěna somatická příčina pocení, hledají se psychické faktory, jako je např. zvýšený tlak na výkon, stres, úzkost, sociální plachost, nízké sebevědomí, strach z interakcí s druhými lidmi, sociální fobie apod. V těchto případech je velmi účinná psychoterapie, kde se člověk naučí, jak zvládat své pocení, jak jej zmírnit či odstranit.

Lékařské řešení nadměrného pocení

Účinnou metodou k odstranění nadměrného pocení je aplikace botulotoxinu. Nejčastěji se botulotoxin injekčně vpichuje do podpaží, vpichů bývá asi 20 do každého z nich a zákrok trvá asi deset minut. Botulotoxin lze aplikovat kdekoli na těle, např. i na dlaních rukou, pokud se výrazně potí. Výsledný efekt trvá 8-9 měsíců, pak je třeba celý zákrok opakovat.

Dalším stupněm je operace, během které jsou odstraněny potní žlázy. Zcela radikálním řešením je vyoperování nervových ganglií z blízkosti páteře, což ale může být u některých pacientů doprovázeno nepříjemnými doprovodnými jevy.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies