Mineralfit.cz

Zákoník práce a změny pro rok 2011 – 3.díl

Kateřina Řehořová

Nemocenské dávky budou v roce 2011 vypláceny po delší dobu, jiná bude i jejich výše. Navíc noví podnikatelé, kteří byli před zahájením své činnosti evidováni na úřadu práce, mohou získat překlenovací příspěvek ve výši až 30.000 korun.

Nemocenskou bude zaměstnavatel hradit po dobu 3 týdnů

Od 1.1.2011 po dobu 3 let (do 31. 12. 2013) budou zaměstnavatelé zaměstnancům poskytovat náhradu mzdy až po dobu 21 kalendářních dnů trvání pracovní neschopnosti. I nadále náleží zaměstnancům náhrada mzdy pouze za pracovní dny - od 4. pracovního dne. Denní výše nemocenské bude činit 60 % denního vyměřovacího základu po celou dobu pracovní neschopnosti.

Vznikla-li pracovní neschopnost v roce 2010 a trvá i v roce 2011, poskytuje se náhrada mzdy a nemocenské podle předpisů platných do 31. 12. 2010.

Nemocenská u poživatelů starobního a invalidního důchodu pro invaliditu 3. stupně

Z důvodu prodloužení období poskytování náhrady mzdy o 7 kalendářních dnů se zkracuje podpůrčí doba pro poskytování nemocenského u poživatelů starobního a invalidního důchodu pro invaliditu 3. stupně. Poživatelům těchto důchodů náleží nemocenské od 1.1.2011 po dobu nejvýše 63 kalendářních dnů (dosud poživatelům náleželo po dobu až 70 kalendářních dnů v kalendářním roce nebo při téže pracovní neschopnosti).

Výši nemocenské stanoví redukční hranice

Pro úpravu průměrného výdělku se budou využívat redukční hranice stanovené zákonem o nemocenském pojištění. Ty jsou odvozovány ze všeobecného vyměřovacího základu, stanoveného podle zákona o důchodovém pojištění - za kalendářní rok, který o dva roky předchází kalendářnímu roku, pro který se výše redukčních hranic stanoví (pro rok 2011 se bude nemocenská počítat z vyměřovacího základu z roku 2009). Redukční hranice stanovená pro účely nemocenského pojištění se vynásobí koeficientem 0,175 a následně zaokrouhlí na haléře směrem nahoru.

Překlenovací příspěvek pro nové podnikatele

Překlenovací příspěvek může od 1.1.2011 získat začínající podnikatel, dosud evidovaný jako uchazeč o práci. Půjde o jednorázovou pomoc na dobu až pěti měsíců, ve výši čtvrtiny průměrné mzdy v národním hospodářství za první tři čtvrtletí předchozího roku. Jde tedy o částku v maximální výši 30.000 korun (6.000 korun měsíčně).

Překlenovací příspěvek pro nové podnikatele je určen na úhradu provozních nákladů, kterými jsou nájemné a služby s ním spojené, náklady na dopravu materiálu a hotových výrobků, náklady na opravu a údržbu objektu a náklady související s provozováním samostatné výdělečné činnosti. Mezi hlavní kritéria při schvalování překlenovacího příspěvku má patřit hlavně uplatnitelnost žadatele na trhu práce. Na tento příspěvek není právní nárok.

Zákoník práce a změny pro rok 2011 - 2.díl Zákoník práce a změny pro rok 2011 - 1.díl Jak sedět správně u počítače? Jak škodí práce u počítače našemu zdraví?

Hodnocení: 3.0

Počet: 1

Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.