Jak sedět správně u počítače?

Jste si jisti, že sedíte správně u počítače? Přečtěte si více o výběru vhodného pracovního stolu a židle, umístění monitoru a zásadách správného sezení.

Žena s úsměvem sedící u počítače

Výběr vhodného pracovního stolu

Pracovní stůl by měl být postaven v blízkosti okna, kde je dostatek světla (a kde nás nebudou oslepovat přímé sluneční paprsky). Výška desky stolu by měla být cca 75 centimetrů pro průměrně vzrostlého jedince. Výška desky může být i o něco vyšší.

Výběr vhodné židle

Nesprávně tvarovaná židle je pohromou pro páteř každého člověka pracujího denně s počítačem. Při dlouhém a strnulém sezení dochází ke špatnému držení těla, k potížím v oblasti šíje a zádových svalů, k bolestem hlavy, někdy až k deformacím páteře. Výška pracovní plochy by měla být v souladu s výškou sedadla. Židle by se měla dát výškově nastavit.

Umístění počítače

Horní část monitoru by měla být ve výšce očí. Monitor musíme mít přímo před sebou, ve vzdálenosti alespoň 50 centimetrů, abychom jsme se k němu nemuseli sklánět a nebo dokonce otáčet. Výšku monitoru lze upravit s pomocí speciálního stojanu a nebo jednoduše tak, že pod něj umístíme několik hrubších knih. Pokud vlastníme notebook, bude uzpůsobení jeho monitoru poněkud složitější. Pokud nepomůže snížení výšky židle, je zapotřebí zakoupení speciální podložky, která monitor vyvýší do požadované úrovně. Další možností je pořízení přídavné klávesnice.

Umístění nohou

Nohy bychom měli mít při práci u počítače na zemi. Ideální, zejména pro lidi menšího vzrůstu, je podložka pod nohy. Nohy by neměly být překříženy, ale volně spuštěny na zem, kde se dotýkají plnou plochou chodidla. Úhel v kolenou by měl být 90°.

Umístění rukou

Snažíme se, aby ruce při práci na počítači svíraly tupý úhel a zápěstí bylo co nejvíce v rovině. Klávesnici bychom měli mít v přiměřené výšce, praktická je také gelová podložka pod myš a rozšířený okraj klávesnice.

Nezapomeňme na pravidelný pohyb

Zejména lidé, kteří pracují dennodenně s počítačem, by měli dbát na pravidelný pohyb. Po 2 hodinách práce, je vhodné udělat si 5 -10 minutovou přestávku a zacvičit si. Protáhneme tak nejenom zádové svalstvo, ale také zvýšíme koncentraci.

Víte, jak nám škodí práce u počítače? Více se dozvíte ve článku ZDE>

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies