Mineralfit.cz

Dieta - skutečnost o dietních potravinách

Kateřina Řehořová

Často žijeme v zajetí mylných informací, které považujeme za skutečnost. To se týká i potravin. Když už od dětství slýcháme, že špenát má hodně železa, bereme to jako fakt, nad kterým se nezamýšlíme. Ale to bychom právě měli.

Margarín má méně kalorií než máslo

Špatně. Máslo a margarín obsahují stejné množství kalorií (kolem 360kcal/100g). To, co je odlišuje, je kvalita tuku, z něhož jsou složeny. Máslo je živočišný tuk a obsahuje nasycené mastné kyseliny. Margarín je rostlinného původu a obsahuje nenasycené mastné kyseliny.

Máme-li vysokou hladinu cholesterolu, nemůžeme jíst vejce

Špatně. Všechen cholesterol je ve vajíčku koncentrovaný v žloutku, bílek ho vůbec neobsahuje. V případě zvýšené hladiny cholesterolu se doporučuje omezit spotřebu na dvě celá vejce za týden a sledovat spotřebu tuků, hlavně těch, které obsahují nasycené mastné kyseliny.

Z těstovin se tloustne

Špatně. 200 g uvařených těstovin má 180 kcal. To znamená, že po těstovinách určitě neztloustnete, dokonce je možné je lehce dochutit, a tím zvýšit jejich výživnou hodnotu.

Večer se má jíst málo

Správně. V případě, že se váš oběd skládal z kompletního jídla: polévky (předkrmu), hlavního chodu doplněného zeleninou a případně i dezertu.

Špatně: Pokud jste zredukovali oběd na sendvič nebo bagetu, musí být večeře vydatnější a zahrnovat hlavní chod, zeleninu, mléčný výrobek, ovoce a chléb.

Špenát je bohatý zdroj železa

Špatně: I když většina konzumentů tomu mýtu skálopevně věří... Špenát obsahuje pouze 4 mg železa na 100 g. Více ho má pečené jelito (20mg/100g), játra (15mg/100g) nebo zelená petrželka (10mg/100g).

Sacharidová dieta Kalorie - co to vůbec je? Tipy a triky, jak se ubránit nočnímu hladu Méně známí ničitelé kil Vám zaručí štíhlou linii Rostlinné výtažky a přípravky na hubnutí

Hodnocení: 4.0

Počet: 1

Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.