Achilea milefolium - lidový lék na hojení ran

Bylinky jsou odjakživa významným pomocníkem při léčení různých obtíží.Mezi nejčastěji používané patří také řebříček obecný (Achilea milefolium),který vyznamně napomáhá lepší srážlivosti krve při hojení ran.

Ruka držící stébla trávy

Achillea millefolium - řebříček obecný

Achilea milefolium vhodná zejména při hojení ran, její latinské jméno je převzato od řeckého hrdiny Achillea, který ji právě takto používal. Rostlina měla též svůj význam pro předpovídání osudu a Číňané stonky řebříčku dodnes používají k vyjevování některých proroctví.

Lidové názvy řebříčku

Husí jazýček, zaječí chléb, krupička, myší ocásek, myší chvostek, kravník, žebřík, řebřík, Achillova bylina, cikánský žebř, hřebíček, husí jazejček, husí ocásek, kočičí chvost, kočičí ocas, kroupky, krvavník, lék všech škod, mačačinec, matčina bylina, ovčí žebro, panenská bylina, persán, polní cypřiš, polní chmel, řebjík, řebří, stolístek, tisíclístník, vlčí žebro, všekoření, zaječí chléb, žebráček.

Sběr a sušení

Květ i nať sbíráme za pěkného počasí a rychle sušíme, nejlépe ve stínu, jinak bychom mohli řebříček znehodnotit. Sbíráme všechny barvy květů, tedy od růžové po bílou. Nať sbíráme v době květu rostliny, tedy v létě (květnu až září).

Účinné látky obsažené v Achilea milefolium

Achilea milefolium má vysoký obsah hořčin a silice azulénemu (podobné jako v heřmánku pravém). Dále jsou zde obsaženy alkaloidy, inulin, třísloviny, glykosid achillei, kyselina octová a propionová.

Použití řebříčku

Rostlina se používala jako součást léčivých čajů na žaludeční potíže, nechutenství a kašel. Také ovlivňuje krevní tlak, má protizánětlivý a hojivý účinek a zvyšuje srážlivost krve. Používá se do koupelí a k omývání ran.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies