Zdravější Vánoce: Jak si užít svátky bez zbytečného přejídání

Vánoce. Čas rozsvícených světýlek, vůně pečeného cukroví a tepla domova. A také čas plných stolů, nekonečného ochutnávání a příležitosti spořádat během pár dní kalorii za kalorii. Možná se už teď vidíte, jak sedíte u televizní pohádky s tácem cukroví, nebo si představujete ten těžký pocit po čtvrté porci bramborového salátu. Vánoční atmosféra je úžasná, ale ruku na srdce – není zrovna snadné přežít tyto sváteční dny bez pocitu, že jsme trochu přestřelili. Ale co kdyby letos šlo všechno trochu jinak? Bez omezování a pocitu, že se něco „nesmí“, ale zároveň bez výčitek. Možná to nebude tak těžké, jak si myslíte

fotka

Mnohé vánoční klasiky totiž zvládneme připravit snadno i zdravěji, aniž bychom ochudili chuť, nebo si připadali jako při dietě. Bílé cukry, mouka a tučné krémy tvoří základ většiny tradičních receptů a zároveň hlavní důvod, proč se po nich často cítíme unavení a přejedení. Stačí ale pár úprav – možná i jednodušších, než byste čekali – a vzniknou dobroty, které vás překvapí.

 

Cukr

Bílé kostky cukru nebo sáčky krystalového cukru jsou sice stálicemi každé kuchyně, ale jejich zdravější alternativy mohou být stejně chutné a navíc tělu přínosnější. Kokosový cukr například dodá lehce karamelovou chuť, má nižší glykemický index a lépe udrží stabilní hladinu energie. Pokud máte rádi tekutá sladidla, med nebo čekankový sirup jsou skvělé volby. Datlový sirup přidá dezertům mírnou ovocnou příchuť, která se k vánočnímu pečení dokonale hodí.

 

Mouka

Zkuste v receptech nahradit bílou mouku špaldovou, celozrnnou nebo bezlepkovou variantou, jako je mandlová nebo kokosová mouka. Dodají těstu lehkost, více vlákniny a často i přirozenou oříškovou chuť. A nebojte se směsí mouk – například kombinace špaldové a mandlové dokáže skvěle nakombinovat vlastnosti nové, zdravější základny pro vaše cukroví. A tuky? Zatímco klasické máslo má své kouzlo, kokosový olej nebo oříšková másla dokážou dodat dezertům zajímavý rozměr, a to i bez přebytečných nasycených tuků.

 

O Vánocích ale nejde jenom o sladké. I při přípravě štědrovečerního stolu najdete prostor pro pár změn. Bramborový salát lze odlehčit tím, že klasickou majonézu nahradíte bílým jogurtem nebo jeho rostlinnou alternativou. Kapra zkuste upéct v troubě místo smažení, případně ho obalte v jemně drcených ovesných vločkách či mletých ořeších. Výsledkem bude stejně slavnostní chuť, ale lehčí provedení.

 

Vánoce by neměly být o dietách ani o honbě za dokonalostí. Mohou však být spojeny s větší svobodou a lehkostí – jak pokud jde o jídlo, tak o to, jak se po nich budete cítit. Pečení cukroví, smažení nebo příprava celé sváteční tabule nemusí být méně zábavná jen proto, že letos přidáte pár zdravějších triků. Naopak – možná objevíte nové oblíbené recepty, které vás ani nenapadlo zařadit do své tradiční kuchařky. Zkuste to letos trochu jinak. Ne kvůli přísnosti nebo snaze zhubnout. Kvůli sobě – a tomu, abyste si svátky opravdu užili.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies