Arogance a ponižování – kde se to v nás jenom bere?

Možná takového člověka sami znáte. Uznává jen své vlastní názory a má tendenci neustále své okolí ponižovat. Co jej k tomu vede a jak se k takovému člověku chovat?

Žena s dioptrickými brýlemi

Co nás vede k aroganci a ponižování?

Ačkoliv se lidé, kteří druhé shazují, zdají velmi silní, opak je pravdou. Umět ovládnout vlastní zlost je mnohem těžší než se jí poddat a šířit všude jen zlo. Ten, kdo ponižuje, tak činí proto, aby sám sebe povýšil. Kdyby se ale přijal a měl rád takový, jaký je, tato potřeba by okamžitě odpadla. Agresoři se ve své kůži necítí dobře a proto se snaží, aby se také jeho okolí cítilo hůře. Tím, že vás znemožní, se pak cítí silnější.

Říká se, že jaký má člověk vztah sám k sobě, takové má i vztahy ke svému okolí. Proto bude k druhým laskavý a milý jen ten člověk, který má dobrý pocit i sám ze sebe.

Jak se chovat k agresorovi

Když si uvědomíte, co je skutečnou příčinou chování agresora, je jasné, že se na něj nemůžete zlobit. Jeho chování je smutné a politováníhodné stejně jako jeho sebenenávist. Snažte se být při jeho snaze shodit vás nad věcí. Pokud uvidí, že se vás jeho slova nedotýkají a že nemáte ani potřebu se stejně zlostně bránit, nechá vás na pokoji a vyhlédne si jinou ovečku.

Ačkoliv je to těžké, snažte se jej chápat a hledat v něm to dobré. Více jej chvalte než kritizujte a když už kritizovat musíte, pak s láskou. Dokud agresor nepochopí, že za něco stojí (a postoj okolí mu v tom může pomoci), bude dále šířit jen zlost.

Černobílý svět

Agresoři vidí svět černobíle. Buďto jste dobří nebo špatní. Nic mezi tím. Nepřipouštějí kompromisy. Vždy musí být po jejich. Je také velmi těžké s nimi debatovat, více totiž mluví na vás než s vámi nebo pronáší monolog, u kterého vlastně není vůbec důležité, co si myslíte vy. Pokud ale vycítí, že se o ně opravdu zajímáte, něco se pohne v jejich myšlení. A to je první krok na cestě z pekla ven.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies