Bílkoviny a veganská strava

Zdravotní důvody nebo soucit se zvířaty jsou dva hlavní důvody, proč se lidé stávají vegetariány či vegany. Nejíst maso a dodržovat některé zdravé zásady dávají lidem možnost ovlivnit svůj zdravotní stav, možná i délku života.
Rozsypané fazole

Co jsou bílkoviny?

Bílkoviny jsou velké molekuly tvořené menšími jednotkami - aminokyselinami. Existuje dvacet aminokyselin, které můžeme běžně najít v rostlinných i živočišných bílkovinách. Osm z nich pravděpodobně naše tělo nedokáže běžně vytvořit samo, získáváme je pouze ze stravy. Jsou to izoleucin, leucin, lysin, methionin, fenylalanin, threonin, tryptofan a valin. Bílkoviny jsou nezbytné pro zachování tkání a umožnění růstu. Z bílkovin se také tvoří hormony a další fyziologicky aktivní látky.

Veganské zdroje bílkovin

Potraviny, které dodávají nejvíc bílkovin ve veganské stravě jsou luštěniny (hrách, fazole, čočka, sojové výrobky), obiloviny (pšenice, oves, rýže, ječmen, pohanka, jáhly, těstoviny, chléb), ořechy (para, lískové, mandle, kešu) a semínka (slunečnice, dýně, sezam).

Jsou rostlinné bílkoviny druhořadé?

Odborníci na výživu si dříve mysleli, že rostlinné bílkoviny jsou méně kvalitní než živočišné bílkoviny. Dokonce i dnes jsou někdy rostlinné bílkoviny brány jako druhořadé a živočišné jsou vyzdvihovány.

Je nutné kombinovat bílkoviny?

Ne, opravdu to není nutné. V minulosti byla teorie kombinování bílkovin založena na myšlence, že vzájemně se doplňující (vzhledem k bílkovinám) potraviny s různými limitujícími aminokyselinami, například fazole a obilniny, by se měly kombinovat v každém jídle, aby se zvýšila dostupnost aminokyselin. Bílkoviny v potravinách mají každá svoji charakteristickou strukturu, některých aminokyselin obsahují méně a jiných více. Po mnoho let se kvalita bílkoviny posuzovala podle své struktury aminokyselin a byla poměřována vůči bílkovině slepičích vajec, která byla brána jako 100%.
Ve většině obilnin a semínek je limitující aminokyselina lysin, zatímco ve většině luštěnin je to methionin. Tryptofan je limitující aminokyselina v kukuřici a methionin v hovězím mase. Přestože každé jídlo má limitující aminokyselinu, většina potravin má všechny aminokyseliny v množstvích dostatečných pro lidské zdraví.

Jak jsou na tom v kombinování bílkovin vegetariáni a vegani?

Dokonce i vegetariánům je někdy doporučováno kombinovat rostlinné bílkoviny s mléčnými výrobky. Tato rada je však velmi zastaralá. Kombinování bílkovin může snížit potřebné množství bílkovin, ale několik výzkumů na lidech ukázalo, že to není potřebné a že to nefunguje vždy. Strava založená výhradně na rostlinných potravinách docela dobře zásobuje tělo doporučovanými množstvími všech nezbytných aminokyselin a kombinování bílkovin v každém jídle není nutné.
Sojová bílkovina je svou biologickou hodnotou rovnocenná živočišným bílkovinám.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies