Podle čeho poznáte pravý burčák?
Dejte si pozor na levné a nekvalitní náhražky. Nejčastěji si místo burčáku můžete přivézt domů jen mírně zkvašený jablečný mošt. A to byste určitě nechtěli. Milovníci burčáku se mezi sebou neustále hádají o to, v jaké fázi kvašení si můžeme na burčáku nejlépe pochutnat. Dohodli se na kompromisu, že alkoholová hladina musí být vyvážená, což znamená, že musí mít 4-6 % alkoholu v objemu.
Jestliže je jeho chuť až příliš “zkvašená” a u bílého burčáku je barva nepřirozeně našedlá či v případě červeného burčáku není správně zbarven do temně růžové, raději jej nepijte. Může se jednat o velice nekvalitní burčák. Někteří výrobci schválně zastaví proces kvašení, aby tak vyrobili burčák, který vám vydrží mnohem déle.
Správný burčák by měl být hustý. Takže pokud je řídký, zřejmě byl rozředěn vodou. Také nesmí mít příliš tmavou barvu, protože je už moc zkvašený. Existuje ale i jiná příčina tmavé barvy - není vyroben z hroznů, nýbrž z jablek.
Burčák a jeho odrůdy
Je to prakticky mošt z hroznů, u něhož začíná proces kvašení. Burčák se podává teplý nebo jej alespoň nechte ohřát při pokojové teplotě. Podle fáze kvašení se dělí na sladký burčák, burčák ve varu, po zlomení, mydliňák a ještě na mladé víno. V konečné fázi v závislosti na barvě burčáku se dělí na bílý a červený.
Avšak červený burčák ochutnal jen málokdo, neboť se kvasí až příliš složitě. Ve správné chvíli při procesu kvašení se musí oddělit slupky hroznů a ta vhodná chvíle se špatně odhaduje. Stejně tak je komplikované i jeho stáčení a také se musí zohlednit i doprava.
Nejčastějšími a nejoblíbenějšími odrůdami jsou - tramín, modrý portugal a muškát. Mohou se jemně odlišovat chutí, některé v sobě skrývají chuť jahod a jiné mohou chutnat po jablkách či malinách.
Diskuze