Burčák - jak poznáte ten pravý?

Dříve ho někteří označovali za bolehlav, ale burčák je především oslavným nápojem na počest nadcházejícího podzimu. Konzumuje ho čím dál více lidí. Nejen díky jeho chuti, ale i kvůli toho, že prospívá i našemu zdraví. Obsahuje obrovské množství vitamínu B, který pomáhá trávení i naší pokožce. Burčák také podporuje činnost srdce a pomáhá zabránit i nervovým poruchám.

Jak poznáte ten pravý burčák?

 

Podle čeho poznáte pravý burčák?

 

Dejte si pozor na levné a nekvalitní náhražky. Nejčastěji si místo burčáku můžete přivézt domů jen mírně zkvašený jablečný mošt. A to byste určitě nechtěli. Milovníci burčáku se mezi sebou neustále hádají o to, v jaké fázi kvašení si můžeme na burčáku nejlépe pochutnat. Dohodli se na kompromisu, že alkoholová hladina musí být vyvážená, což znamená, že musí mít 4-6 % alkoholu v objemu.

 

Jestliže je jeho chuť až příliš “zkvašená” a u bílého burčáku je barva nepřirozeně našedlá či v případě červeného burčáku není správně zbarven do temně růžové, raději jej nepijte. Může se jednat o velice nekvalitní burčák. Někteří výrobci schválně zastaví proces kvašení, aby tak vyrobili burčák, který vám vydrží mnohem déle.

 

Správný burčák by měl být hustý. Takže pokud je řídký, zřejmě byl rozředěn vodou. Také nesmí mít příliš tmavou barvu, protože je už moc zkvašený. Existuje ale i jiná příčina tmavé barvy - není vyroben z hroznů, nýbrž z jablek.

 

Burčák a jeho odrůdy

 

Je to prakticky mošt z hroznů, u něhož začíná proces kvašení. Burčák se podává teplý nebo jej alespoň nechte ohřát při pokojové teplotě. Podle fáze kvašení se dělí na sladký burčák, burčák ve varu, po zlomení, mydliňák a ještě na mladé víno. V konečné fázi v závislosti na barvě burčáku se dělí na bílý a červený.

 

Avšak červený burčák ochutnal jen málokdo, neboť se kvasí až příliš složitě. Ve správné chvíli při procesu kvašení se musí oddělit slupky hroznů a ta vhodná chvíle se špatně odhaduje. Stejně tak je komplikované i jeho stáčení a také se musí zohlednit i doprava.

 

Nejčastějšími a nejoblíbenějšími odrůdami jsou - tramín, modrý portugal a muškát. Mohou se jemně odlišovat chutí, některé v sobě skrývají chuť jahod a jiné mohou chutnat po jablkách či malinách.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies