Chcete své dítě nosit v baby-vaku či krosničce?

V minulém článku jsme se zmínily, že nošením dítěte na těle má spoustu výhod. Nemusíte se ohlížet na schody či náročnější terén, který byste s kočárkem zdolávali jen těžko. Navíc máte volné ruce, takže máte své dítě přivinuté k tělu a zároveň se můžete věnovat dalším činnostem. Kromě nošení v šátku lze dítě nosit i v baby-vaku či krosničce. Co si zvolíte vy?

Nošení dětí na těle - baby-vak či krosnička?

 

Baby-vak

 

Díky baby-vaku se s dítětem přepravíte kamkoliv. Tento způsob nošení dítěte na těle je velmi podobný jako nošení dítěte v šátku, ale je zde jeden rozdíl. U baby-vaku rozhodně nehrozí, že byste jej špatně uvázali. Takže se dá říct, že je bezpečnější. Dítě máte neustále u sebe, takže se můžete soustředit i na další činnosti jako je práce či péče o domácnost.

 

Baby-vak se používá pro nošení pouze malých dětí. Ze zdravotního pohledu je pro děti naprosto vhodný, protože je dítě v podobné poloze jako bylo u maminky v bříšku. Dítě k vám není pevně přivázáno, má tedy větší prostor k pohybu. Proto když se budete chtít pro něco natáhnout, vždy jej jednou rukou musíte přidržet, aby vám z vaku nevypadlo.

 

Můžete si pořídit i vak, u kterého je možné zvýšení bezpečnosti tím, že se dítě lépe připevní k tělu matky pomocí šňůrek. Když je ale dotáhnete na maximum, stejně dítě nebude dostatečně blízko u vašeho těla, takže rizika vypadnutí dítěte z vaku se bohužel ničím nezbavíte. Takže kromě toho, že musíte neustále dávat pozor, aby vám dítě nevypadlo, je to pro vaše tělo i větší zátěž. Baby vaky se totiž poutají jen přes jedno rameno a těžiště dítěte je navíc oddáleno od vašeho těžiště.

 

Krosnička / klokanek

 

Krosničky mají moderní vzhled, opět se s jejich pomocí s dítětem přepravíte kamkoliv bez větších potíží a opět máte dítě nablízku. Jedná se také o pevnější a bezpečnější úvaz oproti šátkům. Je to vlastně takový batůžek, který si místo na záda umístíte na bříško. Popruhy vedou přes obě ramena, takže vás tolik nezatěžuje a navíc mají popruhy příjemné polstrování.

 

Doporučují se však pro větší děti, jelikož má v tomto úvazu dítě nepřirozenou polohu. Ideální polohou pro menší děti je pololeh v klubíčku, aby se jeho obratle a meziobratlové ploténky příliš nezatěžovaly působením gravitační síly. Děti, které ještě neumí samy sedět, byste do krosničky také dávat neměli. Takže pokud se rozhodnete pro krosničku či klokanku, počkejte až bude vaše dítko starší než 9 měsíců a nesmí vážit více než 9 kg. Existují i krosničky, které unesou i děti do 15 kg. Stačí jen pozorněji vybírat.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies