Choroby a škůdci třešní a višní

Ovocné stromy a to především peckoviny, napadá mnoho chorob a škůdců. Důležité je, předejít možnému vzniku těchto chorob, především včasnou ochranou.Nejčastější choroby a škůdce třešní a višní naleznete zde.
Kupa zralých třešní

Choroby a škůdci třešní a višní

Ovocné stromy a to především peckoviny, napadá mnoho chorob a škůdců. Důležité je, předejít možnému vzniku těchto chorob, především včasnou ochranou. Když už jsou ovocné stromy napadeny, je nutné je včas ošetřit. Nejčastější choroby a škůdce třešní a višní naleznete zde.

Skvrnitost listů třešně a višně

Na starších listech třešní a višní vznikají vínově červené, později hnědofialové, 1 až 2 mm velké skvrny, které jsou zpočátku difúzní, později ostře ohraničené. Počet skvrn se zvyšuje a často se spojují. Listy následkem napadení žloutnou nebo červenají, postupně nekrotizují, deformují se a opadávají a to většinou dříve než dozrají plody.

Ochrana

3 až 4 týdny po okvětu postříkáme listy třešní a višní účinnými fungicidy např. BAYCOR 25 WP.

Vrtule třešňová

Vrtule třešňová je nejvážnějším škůdcem třešní. Bílé, beznohé larvy vrtule třešňové způsobují jejich červivost. Plody v místě napadení měknou, hnědnou a zahnívají.

Ochrana

Pro signalizaci a na jednotlivých stromech jako přímá ochrana se používají sférické žluté lepové lapáky. Dospělci vrtule třešňové jsou opticky lákáni zářivě žlutou barvou lapáků. Odchytem dospělců vrtule ještě před vykladením vajíček se výrazně sníží červivost třešní.

Strupovitost třešní

Choroba poškozuje listy, plody, květy a velmi často i letorosty. Na listech způsobuje tmavošedé až černé ostře ohraničené skvrny, které nekrotizují a silně napadené listy opadávají. Opadávají i silněji napadené květy a mladé plody. Větší plody jsou typicky strupovité, často se deformují a někdy i praskají.

Ochrana

Listy třešní a višní postříkáme účinnými fungicidy např. BAYCOR 25 WP.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies