Chřipka - jak se jí vyhnout i letos?

Počasí teď není zrovna nejvlídnější. Naše imunita dostává pořádně zabrat. A opět, jako každý rok, nastala chřipková sezóna. Nenechte, aby vás chřipka skolila také. Prevence je základ a my vám poradíme, čím svou imunitu posílíte.

Chřipková epidemie - jak se proti ní bránit?

 

S nevlídným počasím se do našich životů vkrádají, kromě jiného, i nepříjemní společníci, do kterých zcela jistě patří chřipka, různé virózy nebo angína. Jejich průběh je podobný, avšak léčba probíhá u každého typu onemocnění jinak.

 

Jak tedy probíhá chřipka a jí podobné infekce, které jsou označovány jako “flu-like”?

 

Jedná se o nespecifické onemocnění dýchacích cest, jenž bývá provázen horečkou, únavou, kašlem a dalšími příznaky. Mohou za to viry a bakterie - rinoviry, koronaviry, legionela, chlamýdie, stafylokoky, streptokoky, pneumokoky a spousta dalších.

 

Příznaky chřipky

 

Jestli máte pravou chřipku, zjistíte to až u lékaře, který provede výtěr z krku nebo nosu a poté počká na výsledky z kultivace viru. Diagnóza se však provádí na základě typických příznaků. Chřipka přijde náhle a zachvátí vás natolik, že vás doslova srazí do postele.

 

Většinou se cítíte schvácení, máte kašel, rýmu, bolí vás klouby, hlava a můžete mít i vysokou horečku (až kolem 40 °C). Inkubační doba je také různá. Ode dne nákazy je pacient infekční 3 dny. Jenže infekční je již 1 či 2 dny před projevením příznaků. Pacient je pak pro ostatní lidi nakažlivý i 7 dní. U dětí a imunitně oslabených osob se tato doba ještě prodlužuje.

 

Potraviny, které posílí vaši obranyschopnost proti chřipce

 

  • Kuřecí polévka je tradičním lékem na jakékoli nachlazení. Lidé na něho spoléhají už několik staletí. Možná to je tím, že se při vaření kuřecího masa uvolní aminokyselina zvaná cystein. Má podobné účinky jako lék na bronchitidu (acetylcystein), který pomáhá ředit hlen, takže usnadňuje dýcháni a odkašlávání. A když do polévky přidáte cibuli s česnekem, vznikne vám ideální pokrm na posílení imunity.
  • Dostatek tekutin byste si měli zajistit vodou a čajem. Zapomeňte na slazené bublinkové nápoje nebo na kafe. To vám jen přitíží. Zkuste osvědčené čaje z heřmánku nebo máty peprné. Přidejte pak do nich citron a místo cukru slaďte medem.
  • S kašlem se dá také bojovat. Vezměte si na pomoc zázvor. Nejvíce vám pomůže čaj z čerstvého zázvoru. Zázvor můžete i nastrouhat do jídla nebo si pochutnejte na kandovaném zázvoru.
  • Probiotické jogurty vám pomohou v boji proti infekci. Některé jogurty, které se skrývají pod označením “probiotické”, bohužel neobsahují probiotické kultury. Raději se podívejte, co daný mléčný výrobek obsahuje. Dle odborníků na výživu byste měli hledat Lactobacillus acidophilus, Bifidus a L. rhamnosus.
  • A jak doplníte tolik potřebný vitamín C? Uděláte nejlíp, když si každé ráno dáte 1 sklenku pomerančové šťávy.

 

3 tipy na závěr

 

  1. V období chřipkové epidemie byste si neumytýma rukama neměli sahat na nos, oči či do úst.
  2. Chřipkové viry mohou na neporézním povrchu přečkat i 2 dny. Takže si dávejte pozor při sahání na kliky, madla v MHD či na vypínače.
  3. Myjte si pravidelně ruce vodou a mýdlem, případně použijte dezinfekční gel.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies