Chtěli byste se stát dárcem krve?

Většina z nás chápe krev jako něco samozřejmého. Přitom tvoří 8 % z celkové hmotnosti lidského těla a nelze bez ní přežít. To, že se bez ní žít opravdu nedá, mnoho z nás pochopí až ve chvíli, kdy je náš život ohrožen.

Chtěli byste se stát dárcem krve?

 

Důvody, proč bychom se měli stát dárcem

 

  1. Dárců krve není nikdy dost. Nikdy nevíte, kdy budete potřebovat krev právě vy. A každý dárce je vlastně takovým hrdinou, který doslova zachraňuje životy.
  2. Krev je unikátní tekutinou. Je tím nejcennějším, co máme, protože si ji nemůžete koupit a nedá se ani vyrobit. Její funkci nemůže nic zastoupit a proto se musí neustále doplňovat zásoby.
  3. Každá kapička krve se počítá. Proto byste se měli zbavit strachu a všech dezinformací, které jsou s tím spojené. Zkuste tam zajít a uvidíte, že na tom opravdu nic není.
  4. Máte neustálý přehled o svém zdravotním stavu.

 

Pokud chcete darovat krev, existují jisté základní podmínky, které musíte splnit. Před samotným darováním krve vám ji samozřejmě zkontrolují. Zjistí tak, jestli jste vhodným kandidátem.

 

  • Dárce krve či jejích složek se může stát kdokoli ve věkovém rozmezí od 18 do 60 let. Musí ale vážit více než 50 kg.
  • Nevhodným dárcem jsou ti, kteří prodělali žloutenku typu B či C nebo užívají návykové látky.
  • Někteří dárci nemohou darovat krev. Patří zde těhotné ženy či ženy v době menstruace. Dále, pokud chcete být dárcem, nesmíte trpět psychickými obtížemi a nesmíte být příliš ve stresu nebo chvíli po výrazné fyzické námaze.
  • Nesmíte prodělat ani akutní infekci (včetně oparu) ani větší operační zákrok, piercing či tetování.
  • Před odběrem krve můžete lehce posnídat, ale spíše jen ovoce, zeleninu, piškoty, hořký čaj a suché pečivo.
  • Při každém odběru krve se odebírá pouze 450 ml krve a jestli jdete na první odběr, odeberou jen 410 ml krve.

 

Další omezení

 

Jestliže jste se nechali očkovat proti tetanu, chřipce, žloutence typu a, meningokoku, pneumokoku, klíšťové encefalitidě, choleře či karcinomu děložního čípku, musíte počkat 48 hodin, než bude možné provést odběr krve. Tři dny musí počkat ti, co dostali injekci proti alergii nebo se projevila alergie například sennou rýmou.

 

Až 7 dní musí čekat dárci krve, pokud jim zubař vytrhl zub bez antibiotické terapie. Stejně tak musí počkat i pacienti, kterým byl proveden ambulantní chirurgický zákrok - odstranění stehů, drobné šití a podobně. Jestli jste měli kašel, chřipku, opar nebo jste brali antibiotika, musíte po uzdravení počkat ještě 2 týdny.

 

U závažnějších onemocnění si na další odběr krve můžete počkat půl roku nebo rok. A pokud jste měli boreliozu, musíte po uzdravení čekat až 2 roky a navíc musíte mít i potvrzení o vyléčení. Na to vás ale v nemocnici před odběrem krve upozorní.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies