Co jste možná nevěděla o epidurálu

Epidurální anestezie pomůže rodičce utlumit bolest a umožnit relaxaci pánevního dna, díky tomu se výrazným způsobem usnadní porod. Tak jako vše, má i epidurální anestezie své výhody a nevýhody. Víte, jaké to jsou?

Ruce položené na těhotenském břichu

Jak se epidurální anestezie provádí?

Epidurální anestezie se obvykle provádí v tzv. první době porodní, tzn. doby kdy je u děložní aktivity jasně zřetelné, že přichází porod. Anestezii podává specializovaný anesteziolog, který provede vpich v oblasti bederní páteře rodičky (do mozkomíšního moku). Ta při tomto úkonu leží na boku. Po vpichu dochází ke znecitlivění nervů vedoucích z míchy do břicha. Podávávané látky se do těla rodičky dostávají prostřednictvím infuze – díky tomu je anesteziolog schopen korigovat množství podávané látky dle potřeby.

Kdy není možné provést epidurální anestezii

Mezi nejčastější důvody, kdy není možné provést epidurální anestezii, patří zejména poruchy krvetvorby (poruchy srážlivosti krve, atd.), zánětlivé změny, úrazy a výrazné deformity bederní páteře. Před podáním epidurální anestezie je také důležité, jak je na tom plod – to se zjišťuje pomocí monitorovacího pásu.

Výhody epidurální anestezie

Hlavním úkolem epidurální anestezie je utlumit bolest a umožnit relaxaci pánevního dna. Je-li pánevní dno dostatečně uvolněno, pomůže dítěti ulehčit cestu rodidly. Po podání anestezie dochází ke ztuhnutí porodní branky, díky tomu se porod obvykle urychlí. Navíc nastávajícím matkám poskytne epidurální anestezie prostor pro odpočinek, který jim během zdlouhavých porodních bolestí přijde vhod. Naberou nové síly, aby pak byly schopny vytlačit dítě. Epidurální anestezie sebou nenese žádné rizika ani negativní vlivy na dítě.

Nevýhody epidurální anestezie

Velmi vzácně se může stát, že dojde k malému uniku podávané látky mimo plánovanou „trasu“. Díky tomu může matka po porodu krátce pociťovat bolest hlavy. Velmi ojediněle se může také po podání epidurální anestezie zpomalit porod a nebo se mohou projevit vedlejší účinky. Těmi jsou krátkodobé zvracení a nevolnost, případně problémy s pohybem nebo brnění nohou. Objevit se může i infekce v místě vpichu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies