Děti a kapesné

Dát, nebo nedat? A když ano, tak kolik? A kdy s kapesným začít? Pokud v tématu „kapesné“ tápete, náš článek vám pomůže tyto i jiné otázky zodpovědět.

Dívka držící v ruce peníze

Odkdy dávat dítěti peníze?

Psycholog doporučuje začít již na přelomu prvního stupně s týdenním kapesným, jelikož už děti od pěti až šesti let věku jsou schopné pochopit princip kapesného i toho, proč mu je dáváte.

Výše kapesného

Osvědčené pravidlo praví, že dítě má dostat na týden tolik desetikorun, v kolikáté je třídě. Takže prvňákovi týdně desetikorunu, páťákovi padesátikorunu.

Ve starším školním věku by děti měly vystačit s pětistovkou měsíčně za předpokladu, že jim platíte navíc mobil, dopravu, školní pomůcky, kino, obědy a dáváte pravidelně svačiny. Středoškolákům by za stejných podmínek mělo stačit osm stovek. Pokud by se dítě z kapesného mělo postarat o veškeré své zájmy a potřeby, měli byste být velkorysejší.

Kapesné můžete doplnit penězi jako dárkem k Vánocům, narozeninám apod., což se u kategorie puberťáků a výše setká s daleko větším ohlasem než svetr nebo špatně zvolený mobil.

Co z kapesného financovat?

Jasně nastavte pravidla, co budete z kapesného platit (kredit na mobil, dopravu, svačiny...). Starší děti by si už z kapesného měly ušetřit na drobné dárky.

Motivujte dítě k šetření

Vždy, když si dítě peníze v daném týdnu ušetří, dejte mu na konci týdne speciální prémii - peníze navíc - něco jako připsání úroků z vkladů bance. Dítě si postupně samo spočítá, zda je pro něj výhodné si danou (levnou) věc koupit hned, nebo jestli pro něj bude lepší šetřit a připlatit si za kvalitnější zboží.

U menších dětí se osvědčila kasička, třeba v podobě keramického prasátka, kam si může své peníze ukládat. Menší dítě motivujte, aby do prasátka každý den spořilo několik mincí, a domluvte se, že na konci týdne část vyberete a půjdete nakupovat.

Bankovní účet pro děti

Pro mládež, hlavně středoškoláky, je vhodný studentský účet. Dítě dostává k účtu kartu a zároveň získává zkušenosti s bankovními službami.

Služby banky mohou využívat i mladší děti, můžou si třeba dobíjet kredit do mobilu přes bankomat a využívat i další služby. Navíc pro děti v pubertě je „in" mít vlastní účet.

V jakých intervalech dávat kapesné?

Stanovte přesné datum, kdy dítě peníze dostane. Dohodnutou částku vyplácejte pravidelně bez ohledu na to, jak se dítě chová, jak se učí a zda vám doma pomáhá.

Menším dětem se doporučuje dávat kapesné v týdenních intervalech, starším jednou za měsíc. Zpočátku je to pro dítě příliš velká suma, se kterou ještě neumí zacházet, proto můžete zvolit přechodné, dvoutýdenní intervaly.

Osobní odpovědnost dítěte za hospodaření s kapesným

Co bychom neměli dopustit v žádném případě, to jsou výpůjčky, dluhy, splátky. Některé děti totiž mají tendenci kapesné utratit a pak se dožadovat dalšího přídělu. Kapesné pak ztrácí smysl. Když se to přihodí poprvé nebo výjimečně, ještě lze ustoupit a pomoci dítěti peníze si rozplánovat. Pokud se to stane pravidlem, je to velká chyba, kterou bychom neměli tolerovat. Buďte příkladem - v žádném případě nepovažujte pokladničku dětí za svou rezervu.

Osobní zodpovědnost za hospodaření s penězi bezpochyby posílí brigáda. Rodiče by ji měli dětem sami nabízet jako alternativu ke kapesnému, a to jakmile ji zákon dovoluje, tedy od 16 let.

Veďte děti k vytváření finanční rezervy (například na prázdniny).

Když má kamarád víc...

Pokud vaše dítě argumentuje tím, že jeho spolužáci mají více, předložte mu váš rodinný rozpočet a vysvětlete, že vaše rodina zřejmě nemá takové příjmy jako rodiny spolužáků s vyšším kapesným. O výši kapesného si promluvte bez emocí, vysvětlete mu vaše finanční možnosti a zhodnoťte jeho potřeby. Jakmile jsou děti starší, nevylučujte je z rozhodování o rodinném rozpočtu, ale ukažte jim, jak hospodaříte.

Podle psychologa se rodiče nemusí bát dětem jejich kapesné v období rodinné nebo celospolečenské finanční krize snížit.

Co odměňovat penězi?

Kapesné může zahrnovat jasně popsané a ohodnocené práce v domácnosti, například ty fyzicky a časově náročnější, nebo vlastní iniciativu. Méně rozšířenou variantou jsou srážky ze stanovené výše kapesného za neuklizený pokoj, neumyté nádobí nebo poznámku v žákovské. Výši kapesného ale nevažte na konkrétní známky a jednorázový úspěch. Mnohem vhodnější jsou odměny za dlouhodobé výsledky, například za vysvědčení.

Peníze na vyžádání

Některé rodiny kapesné nevedou a dítěti vyplácejí potřebné peníze na vyžádání. Výhodou je přesný přehled o tom, kolik peněz dítě potřebuje a na co. Nevýhodou, že se během několika dnů můžete dostat do vysokých částek, a je proto důležité si předem stanovit měsíční limit, který by se neměl překročit.

Jak je to ve světě?

Z průzkumu 1 200 dětí ve věku 8 až 15 let ve Velké Británii vyplynulo, že dívky dostávají v průměru o šest procent nižší kapesné než kluci. Zatímco dcerám dávají Britové v průměru 5,7 libry týdně, synům věnují 6,1 libry. Také ve Francii došli ke stejným závěrům - dívky zde dostávají nižší kapesné než chlapci.

Jiný výzkum zjistil, že americké děti si většinou musí na své kapesné vydělat samy. 96 % musí výměnou za kapesné pomáhat v domácnosti, stejně tak jako 86 % dětí z Kanady. Naopak děti z Kypru (89 %), Číny (77 %) a Slovenska (75 %) dostávají kapesné automaticky.

Moderní tresty pro zlobivé děti

Odhalte záškoláka!

Učíme dítě určitému řádu

Kolik stojí výbava pro prvňáčka?

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies