Diabetes u dětí - hypoglykémie a hyperglykémie

Aby mohlo vést diabetické dítě plnohodnotný život, je třeba dosažení a udržení normálních hodnot glykémie nejen pomocí dávek inzulinu, ale i správným stravovacím režimem.
Chlapeček s dlouhými vlasy
U dětí se nejčastěji vyskytuje diabetes mellitus 1. typu, který je závislý na aplikaci inzulinu. Cukrovkou u nás onemocní asi jedno dítě z dvou tisíc. Takové dítě bude mít jiné potřeby než ostatní děti. Proto je třeba, aby bylo v péči dětských diabetologů.

Dítě má diabetes – co teď?

Po diagnostikování diabetu dostanete vysvětlující materiály a informace. Diabetolog vám doporučí vhodný jídelníček vašeho dítěte. Zpočátku budete zřejmě docházet na diabetologické oddělení častěji, aby jste se seznámila se všemi podmínky léčby nemoci. Později budete s dítětem chodit na kontroly 3x až 4x ročně.

Aplikace inzulínu

Dětská cukrovka úplně vyléčit nejde, ale lze ji alespoň udržet na takové úrovni, aby postižený mohl vést plnohodnotný život. Většina diabetických dětí si aplikuje inzulín ráno před snídaní, v poledne před obědem, večer před večeří a před spaním. Aplikaci dnes usnadňují tzv. inzulínová pera.

 

Diabetické dítě si musí pravidelně (alespoň každý den před obědem) kontrolovat hladinu krevního cukru (glykémii). K tomu slouží malý přístroj zvaný glukometr.

Diabetik a škola

Dítě by se mělo naučit svou nemoc zvládat co nejdříve. Informujte o jeho nemoci i školu, kterou navštěvuje. Váš syn či dcera bude muset dodržovat léčbu i zde. Od lékaře si pro školu můžete vyžádat zprávu o zdravotním stavu dítěte. Učitel by měl vědět, kdy během výuky musí dítě užít dávku inzulinu, a to i proto, aby jej na to upozornil v případě, že by dítě zapomnělo nebo aby zkontroloval dávkování.

 

Diabetik by měl mít ve škole vyhrazený prostor bez spolužáků, kde si může podávat inzulín. Po aplikaci by se měl alespoň trochu najíst, jinak může dojít k poklesu glykémie. Učitelé by se neměli k dítěti chovat přehnaně soucitně. Důležitější je pomoci v situacích, kdy to bude diabetik potřebovat. Pedagogové by také měli vědět, že diabetické dítě se v hodinách tělocviku nesmí příliš namáhat.

Diabetik a fyzická aktivita

Dlouhodobější intenzivní fyzická zátěž vede k poklesu hladiny krevního cukru, k hypoglykémii.


Hlavními příznaky hypoglykémie jsou: slabost, studený pot, třes rukou, nevolnost, tlukot srdce, otupělost, malátnost, zmatenost, poruchy řeči nebo vidění, bledost, mdloby. Může se ale projevit i neobvyklým chováním: bezdůvodným smíchem nebo pláčem, agresivitou. V nejhorším může dojít k bezvědomí.

Hypoglykémie

Pokud se u diabetika objeví příznaky hypoglykémie, okamžitě mu podejte jídlo s obsahem sacharidů (chléb, suchary, ovoce, ovocné šťávy, limonáda, kostka cukru), telefonicky se spojte s rodiči nebo lékařem. Po hypoglykemických reakcích musí dítě zůstat pod dohledem.

Hyperglykémie

K hyperglykémii může dojít, pokud se nepodají předepsané dávky inzulínu. Hyperglykémie může vést k diabetickému kómatu a mít těžké následky.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies