Sacharidy neboli cukry
zvyšují krevní cukr a je nutné být při jejich příjmu opatrní. Vstup cukru do krve nastává různou rychlostí. Glukóza a řepný cukr se dostávají do krve velmi rychle, jsou proto pro diabetiky nevhodné. Pomalu přestupující cukry jako je např. fruktóza (ovocný cukr), laktóza (mléčný cukr) a umělá sladidla jsou vhodnější. Doporučený je pro diabetiky také škrob obsažený v obilovinách, luštěninách, bramborech, rýži, chlebu a těstovinách.Tuk
slouží jako dodavatel kalorií a obsahuje mnoho vitaminů. Pro diabetiky jsou však vhodné spíše nenasycené mastné kyseliny obsažené v dietních margarínech a rostlinných olejích.Bílkovina
je tvořena z aminokyselin, kterých je většinou v těle diabetika nedostatek. Poměr bílkovin živočišného a rostlinného původu ve stravě diabetika by měl být 1:1. Zdrojem živočišných bílkovin je např. maso, mléko a mléčné býrobky (raději nízkotučné). Rostlinné bílkoviny najdeme v luštěninách, obilninách, ořeších, v pečivu a bramborech. Pro svůj příznivý vliv na hladinu krevního cukru je důležitá také vláknina. Vlákninu obsahují výrobky z obilí, celozrnné produkty, saláty, syrová rostlinná strava, zelenina, ovoce, luštěniny.Četnost a množství jídel diabetika
Diabetik by měl pít hodně tekutin a jíst malé porce častěji, i šestkrát za den. Velké porce mohou vést k nadměrně vysoké glykémii, vynechání jídla může zase způsobit hypoglykemický stav.Rizikové je pro diabetiky přejídání, nadbytek tuků ve stravě, nedostatek pohybu a fyzické aktivity vůbec.
Diskuze