Domácí elixíry plné zdraví

Připravili jsme si pro vás několik zajímavých receptů na domácí elixíry, které vám pomohou od mnoha zdravotních neduhů. Vyzkoušejte bylinkový elixír z třezalky, který uleví od zažívacích potíží, třezalkový elixír uklidňující respirační potíže a nebo přírodní lék pro léčbu chřipky, kterým je řebříčkovo-hřebíčkový elixír.

Bylinky na bílém talíři

Bylinkový elixír uleví od zažívacích problémů

Budeme potřebovat 3 větvičky máty, 3 větvičky meduňky, 3 větvičky bazalky, 3 větvičky estragonu, 10 gramů anýzu, 1 litr ovocné pálenky.

Výše uvedené bylinky vložíme do láhve s ovocnou pálenkou, zavíčkujeme a necháme na teplém a tmavém místě louhovat alespoň po dobu 3 týdnů. Poté užíváme dne potřeby.

Elixír z třezalky pomůže od respiračních onemocnění

Budeme potřebovat 1,5 kilogramu třtinového cukru, cca 3 až 4 hrsti čerstvě nasbíraných květů třezalky, ½ vody a 3 citróny.

Do většího kastrůlku vložíme čerstvě nasbírané květy třezalky, zasypeme je třtinovým cukrem a pokapeme šťávou z jednoho citrónu. Vše dobře promícháme, vložíme do chladné místnosti a necháme odležet 14 hodin. Následně květy zalijeme ½ litrem převařené a zchladlé vody a opět necháme 12 hodin louhovat.

Druhý den položíme kastrůlek na sporák a směs svaříme. Po vychladnutí přecedíme a vzniklou tekutinu svaříme s jedním kilogramem třtinového cukru a dvěma citróny, které jsme si předem oloupali a nakrájeli na kostičky. Po vychladnutí tekutinu opět zahříváme, měla by nám vzniknout medovitá struktura elixíru. Jakmile nám třezalkový elixír zmedovatí, plníme s ním malé, sterilované skleničky, které po naplnění zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru.

Řebříčkovo-hřebíčkový elixír zatočí s chřipkou

Budeme potřebovat ½ litr vody, 1 lžíci řebříčku, 1 lžíci dubové kůry, 1 lžíci podbělu, 1 lžíci kmínu, 7 hřebíčků, 1 citrón a med.

Do malého kastrůlku nalijeme vodu a přidáme řebříček, dubovou kůru, kmín, podběl a hřebíček. Přivedeme k varu a vaříme po dobu 10 minut. Poté necháme vychladnout, scedíme, přidáme dle chuti med a šťávu z citrónu. V případě chřipky pijeme po dobu 5 dnů.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies