Dvojjazyčná výchova má své výhody

V dnešní době již není neobvyklé, že je dítě vychováváno v rodině, ve které jsou mateřskou řečí partnerů dva různé jazyky. Pokud každý z rodičů používá v rámci domácí komunikace s potomkem svou mateřštinu, jedná se o takzvanou bilingvní, neboli dvojjazyčnou výchovu. Je pro dítě takový způsob výchovy přínosný a nebo mu může uškodit?

Tvář miminka

Výhody dvojjazyčné výchovy

  • Dítě již odmala slýchává dvě různé řeči, díky čemuž je schopno komunikovat ve dvou odlišných jazycích a také si dokáže vybudovat dovednost plynulého přechodu z jednoho jazyka do druhého.
  • Některé vědecké studie dokazují, že děti, které jsou vychovávány dvojjazyčně, mají velmi často vyšší intelektuální schopnosti a také (v porovnání s dětmi, v jejich rodině se používá jen jeden jazyk) dosahují lepších výsledků ve škole.
  • Dvojjazyčně vychovávané dítě má dle výzkumů větší rozhled a také vyšší kulturní obohacení.

Nevýhody dvojjazyčné výchovy

  • Děti vychovávané v dvojjazyčném prostředí mohou mít v raném věku problémy s komunikací a zaostávat v ní (v porovnání s dětmi mluvícími jednojazyčně). Obvykle takové děti začínají mluvit až kolem věku dvou let. Na druhou stranu jsou ovšem takové děti schopny i v tak raném věku užívat jazyky dle toho, na koho mluví a také rozpoznat, který jazyk je vhodný pro kterého z rodičů.
  • Z psychologického hlediska má dvojjazyčná výchova vliv na míru neuroticity u dětí. Výzkumy ukazují, že děti vychovávané dvojjazyčně, jsou častěji neurotičtější, než jejich vrstevníci, kteří jsou vychováváni v jednojazyčném prostředí.
  • Je důležité, aby si rodiče při dvojjazyčné výchově vytvořili srozumitelný systém. Neučiní-li tak, bude užívání jednotlivých jazyků pro potomka nesrozumitelné a bude zaostávat nejen v domácí komunikaci, ale také v komunikaci s ostatními vrstevníky a širším okolím.
  • Může se stát, že jeden jazyk bude dítěti bližší a v druhém jazyce bude omítat komunikovat. V takovém případě je důležité, aby se rodiče poradili s odborníkem na dvojjazyčnou výchovu, který jim poradí, jak v takovém případě postupovat a také to, jak s dítětem správně komunikovat.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies