Hermafrodité - skutečnost nebo fikce?

Člověk, který je mužem a ženou zároveň, inspiroval mnoho vědců a umělců. Hermafroditismus je však vážnou vývojovou vadou, která má mnohdy jediné řešení: plastickou operaci.
Socha ženy bez rukou
Hermafrodité jsou lidé mající mužské i ženské pohlavní znaky. Hermafroditem může být např. muž mající ženská prsa nebo žena, které se klitoris zvětší na malý penis. Oba případy lze řešit operativně.

Přičiny vzniku hermafroditismu

Tělesná stavba jedince je dána již při oplození. Ve vyjímečných případech však není "stavební plán" přesně určen a buňky pak nevědí, jak se mají vyvíjet. K hermafroditismu však může dojít, i když buněčné chromozomy pohlaví přesně určí. Takový hermafroditismus vzniká vlivem získaných hormonálních poruch.

Léčba hermafroditismu

Hermafroditismus se léčí pomocí hormonů nebo plastickou operací, dle druhu a míry postižení. Klitoris, který se vyvinul ve formě malého penisu, lze opět zmenšit. Přitom je dokonce možné zachovat jeho funkci a citlivost. Operativně může být vytvořena i chybějící pochva. Zformuje se z kožního transplantátu a vloží do uměle vytvořené dutiny v těle. Operace by měla být provedena pokud možno co nejdříve. Příznaky hermafroditismu jsou většinou patrny již při porodu. Lékař určí pravé pohlaví dítěte pomocí vyšetření chromozomů a navrhne nejvhodnější druh léčby.

Hermafrodité v dospělosti

Hermafrodité v dospělém věku většinou nemohou plodit děti, ani je porodit. Aby se postižený cítil být příslušníkem určitého pohlaví, je třeba dobrého začlenění do společnosti.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies