Hukvaldy - Bystrouščina poezie

Hrad na vysokém vrchu nad údolím řeky Ondřejnice je jednou z největších zřícenin ve střední Evropě.Tvoří dominantu malé vísky s významnou minulostí. Každoročně se zde koná hudební festival. Místo, kde se liška Bystrouška proháněla s Lapákem stále září.
Hrad Hukvaldy

Hrad hukvaldy – historie

Málokterý hrad má tak mlhou obestřenou minulost jako Hukvaldy. Badatelé se ještě donedávna přeli o dobu jeho vzniku. Ač se snažili zasvěcení historici rozlousknout přibližnou dobu založení hradu i na základě dílčích archeologických výzkumů, nepodařilo se to doposud. Jisté je, že se k roku 1257 ve výčtu osad a měst nevyjmenovává. Za dobu vzniku hradu považujeme období mezi léty 1257-1285. Původně se jmenoval Hukenswald.

Hrad Hukvaldy – informace

Hrad Hukvaldy leží na protáhlém kopci, 150 m nad obcí. Má 8 bašt a 3 hranolové věžové brány, přes 200 střílen, 4 nádvoří, 3 vyhlídkové terasy. Přestože se jedná už jen o trosky hradu, tato stavba dojímá svou rozložitostí, mohutností, i v sutinách je velkolepá. K hradu patří rozsáhlá Hukvaldská obora, ve které jsou dodnes k zahlédnutí všechny druhy zvířat, které si zde našly trvalý domov.

Leoš Janáček a Hukvaldy

Hukvaldy jsou rodištěm významného hudebního skladatele Leoše Janáčka, který zde žil do jedenácti let a hledal zde inspiraci celý život. Dnes v jeho domku sídlí památník Leoše Janáčka se stálou expozicí.

Janáčkovy Hukvaldy – mezinárodní hudební festival

Areál hukvaldského hradu a obory je již několik let dějištěm mezinárodního hudebního festivalu Janáčkovy Hukvaldy a festivalu Janáčkovo hudební Lašsko. Tyto festivaly sem přitahují četné milovníky symfonické a komorní hudby a operního divadla z Ostravska i ze zahraničí. Festival navazuje na umělecký odkaz největšího hukvaldského rodáka a světového hudebního skladatele Leoše Janáčka.

V Janáčkově rodném domě se konají také četné výstavy. Pokud chcete navštívit zajímavé místo plné inspirace, zajeďte na Hukvaldy. Kolem hradu jsou krásná procházková místa. Nejen obora, ale celé okolí a vesnička Hukvaldy působí velmi smířlivě. Janáček věděl, kde najít tu správnou inspiraci. Když budete pozorní, v oboře natrefíte i na jeho Bystroušku.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies