Inteligence muže vs. ženy

Jak jsme na tom s chytrostí? Je pravda, že ženy jsou spolehlivější a perspektivnější právě z důvodu toho, že jsou inteligentnější? Odpověď na tuto otázku se pokusíme zjistit právě teď.

Žena s mužem připravení ke startu

Inteligence závislá na pohlaví

Poznatky z univerzity v Kalifornii dokazují, že muži a ženy dosahují stejné inteligence, avšak s pomocí zcela odlišných částí mozku. Výzkumníci zjistili, že ženy mají mnohem více bílé hmoty v mozku než muži, ti však mají zase více šedé mozkové hmoty. A právě zde začíná velký otazník – šedá kůra mozková byla až donedávna považována za hlavní pohon v oblasti intelektuálních schopností. Dle dosavadních zjištění vyplývá, že by muži měli být chytřejší. Jak je tedy možné, že obecná inteligence je u obou pohlaví stejná?

 

Dva druhy mozku dle Richarda Haiera

Profesor psychologie z vědeckého týmu z kalifornské univerzity se oblastí lidské inteligence zabývá již řadu let, proto se o jeho mnohdy kontroverzních závěrech v této oblasti nepochybuje. Že je obecná inteligence stejná u obou pohlaví dokazují IQ testy. Jak tedy Haier tento objev objasňuje? Jednoduše – neexistencí jediné neuroanatomické struktury, která by určovala inteligenci. Jinak řečeno, že rozdílně strukturované mozky jsou schopny zajistit stejné intelektuální výkony. Evoluce člověka vytvořila dva odlišné typy mozku, při kterém oba jsou určeny ke stejnému inteligentnímu chování.

Zaostřeno na mozek

Mužský mozek obsahuje o 6 a půl krát více šedé kůry mozkové než mají ženy, ty zase mají desetkrát více bílé hmoty mozku. Šedá hmota přitom představuje centra, která zpracovávají informace, zatímco bílá hmota má na práci jejich propojení. A dle těchto rozdílů lze vysvětlit proč muži mají tendence být lepší v řešení úkolů týkajících se zaměstnáváním pouze jednoho centra ( například matematika,…), oproti tomu ženy mají schopnosti lépe si poradit s vyhodnocením získaných informací a s dáváním si věcí do souvislostí. Například u informací uložených v různých oblastech šedé hmoty. Propojováním a využíváním informací odlišných center mozku současně nečiní ženám, díky rozvinutější bílé hmotě mozku takové problémy jako mužům.

Ženy ovlivňují emoce

Mužský mozek je obecně o 10 % objemnější a o 100 gramů těžší , než mozek ženský. Ale přesto ženy disponují vyšším počtem neuronů a dokonaleji využívají obě hemisféry. Pro lepší představu – mozek muže je v klidovém režimu aktivní zhruba ze dvou třetin, naproti tomu mozek ženy je aktivní z devadesáti procent. Ženy lehce kombinují emoce z pravé strany hemisféry s logickým myšlením z hemisféry levé, proto právě emoce u žen mohou v určitých situacích překrývat intelekt a ovlivňovat chování i reagování.

Na závěr...

Vývojová psychologie zaznamenala nápadné rozdíly mezi chlapci a dívkami, již půl roku po narození. Holčičky dříve mluví, lépe vyslovují, mají bohatší slovník a brzy čtou. Čili dospívají dříve a jsou dříve zodpovědnější, proto je znám fakt, že jsou chlapci o dva roky pozadu od svých stejně starých ženských protějšků. Ačkoliv úroveň schopností je u obou pohlaví vyrovnaná, v jejich struktuře jsou odlišnosti patrné. Podobně to platí i se stupněm a strukturou inteligence. Ale vlivem emocí mívají ženy nižší psychickou výkonnost v určitých vymezených oblastech než muži.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies