Jak efektivně zhubnout na kole?

Cyklistika je jedním z poměrně příjemných způsobů, jak shazovat přebytečné kilogramy. Musíte ovšem jezdit na kole se správnou intenzitou i četností a navíc se je nutné chtě nechtě zaměřit i na jídelníček. 

kolo

Cyklistika jako oblíbená fyzická aktivita 


Cyklistika je oblíbenou aktivitou, díky které se dostanete z místa A do místa B a navíc něco uděláte pro své zdraví. Na kole můžete např. efektivně shazovat přebytečné kilogramy. K tomu ovšem budete potřebovat nejen kvalitní bicykl, ale měli byste mít rovněž spolehlivé vybavení, které si lze výhodněji pořídit díky slevovým akcím, jako je např. kupon na Elementstore.cz. Zapomínat byste především neměli na svoji bezpečnost, neboť případné pády mohou skončit nepříjemným zraněním. Podstatná je přitom zejména ochrana hlavy. Proto vám také doporučujeme test cyklistických helem.


Správná intenzita jízdy na kole


Pokud se vydáte klidným tempem na skládačce do nejbližší samoobsluhy, s úbytkem tělesných kilogramů počítat nemůžete. To ostatně není nic překvapujícího. Na druhou stranu se mýlí i ti, kteří skočí na svůj „vytunění“ bicykl a vydají se sprintem do hor. První a nejdůležitější pravidlo totiž říká, že abyste zhubli na kole, optimální je mírnější intenzita po delší dobu. Pokud se nyní ptáte, proč vám nepomůže maximální zápřah na krátkém úseku, odpověď je velmi jednoduchá.


Organismus při krátkém a intenzivním zápřahu spaluje cukry a navíc po takové jízdě budete velmi hladoví. Proto se je pro hubnutí na kole optimální pohybovat v tzv. aerobním pásmu, což je zhruba 65 až 75 % maximální tepové frekvence. Nejedete tedy nadoraz. Pak totiž tělo začne spalovat tuky. Ovšem pozor! K tomu dochází až po minimálně čtvrt hodině, naplno se však váš spalovací mechanismus při jízdě na kole rozjede až po půl hodině. Přesto doporučujeme věnovat se cyklistice alespoň 45 minut až hodinu v kuse.



 

Jak často vyrazit na kolo?


Pokud jste se fyzickým aktivitám doposud příliš nevěnovali, neměli byste to zpočátku přehánět. Bohatě postačí vyrazit třikrát týdně. Až se dostanete do lepší kondice, můžete vyjet i vícekrát, přičemž cyklistiku lze provozovat v podstatě každý den. Na druhou byste se měli věnovat i dalším fyzickým aktivitám, aby nebylo vaše zaměření tak jednostranné a rozhodně si vyhraďte čas na odpočinek. Organismus totiž potřebuje také regenerovat, a pokud mu to nedopřejete, může vám např. hrozit větší riziko zranění. Občasné relaxování si tedy určitě nevyčítejte!


Měli byste také správně jíst


Správní intenzita i četnost sice hrají podstatnou roli, záleží nicméně i na tom, jaký bude váš jídelníček. Samozřejmě byste se neměli přejídat, ovšem rozhodně není vhodné ani hladovění.  Měli byste se zaměřit především na zdravé, tedy průmyslově neupravené potraviny, které je vhodné co možná nejvíce konzumovat v přirozeném stavu, tzn. tepelně neupravené. Pokud tedy do svého jídelníčku zařadíte čerstvé ovoce a zeleninu, semena a ořechy, chybu v žádném případě neuděláte. V průběhu dne si z těchto surovin můžete např. připravovat zdravá smoothie.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies