Jak na popraskané rty a suché ruce

Zimní období přináší různé nepříjemnosti, mezi které patří i suché ruce a také popraskané rty. Víte, co na ně zabírá nejlépe?

Pohlazení rukou

Nejčastější chybou, které se v zimě dopouštíme, je minimální nebo žádná prevence před popraskanými rty. Mrazivý vítr nás totiž nutí rty si často olizovat, což nevyhnutelně vede k jejich vysušení a následnému popraskání. Někdy jsou praskliny hluboké a krvácivé a do takových ran se snadno dostane infekce, která prodlužuje dobu léčení. Rty přitom stačí před odchodem ven natřít zvláčňujícím balzámem, díky kterému se rty nevysuší. Jestliže je ale už pozdě a vaše rty jsou suché a začínají praskat, pomůžete si následujícími tipy.

Nejběžnější a nejúčinnější jsou regenerační tyčinky, které obsahují léčivé a zvláčňující látky, které pomáhají při léčbě suchých a popraskaných rtů. Místo nich můžete použít i včelí vosk, jojobový nebo mandlový olej a také bambucké máslo (tzv. shea butter). Tyto látky se ale většinou nachází v tyčinkách, včetně aloe vera a vitamínů A a E. Rychle si ale můžete pomoci i prostředky, které máte běžně doma, jako například med nebo olivový olej, které natřete na rty a necháte působit tak dlouho, jak můžete. Nejlépe však přes noc.

Zima a mráz přispívá nejen k popraskaným rtům, ale i suchým rukám. Ty však můžete získat i častým namáčením ve vodě nebo nedostatečným hydratováním pokožky i těla a také používáte-li k mytí příliš studenou nebo naopak horkou vodu (ta negativně působí i na kůži na patách, které rovněž mohou praskat). Ruce proto chraňte rukavicemi a to jak při procházce venku tak při domácím úklidu. Na suché ruce několikrát za den nanášejte zvláčňující krém, ale pomůže i olivový olej s několika kapkami citrónu. Nezapomeňte také na zábaly, které je vhodné dělat přes noc. Ruce pečlivě namažte vhodnou mastí (někdy stačí i sádlo) a navlékněte bílé bavlněné rukavice, seženete je v každé lékárně.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies