Jak pomoci šikanovanému dítěti?

Šikana je zapeklitý problém, který je mnohdy těžké odhalit. Pakliže k tomu ale dojde, vyvstává na povrch další problém – jak zakročit, aby šikanování přestalo a abychom dítěti neublížili ještě více? A jak mu pomoci psychicky?

Dítě držící se za hlavu, když se dospělí hádají

Když odhalíte šikanu

To nejhorší, co po odhalení šikany můžete udělat, je vlítnout do školy a nadělat tam humbuk – nebo ještě hůře – počíhat si přímo na toho, kdo vaše dítě šikanuje. Ačkoliv jste v právu, s horkou hlavou se spravedlnosti nedočkáte – většinou budou ostatní pochybovat o vaši schopnosti asertivního jednání a pomyslí si, jestli všechno nebylo úplně jinak – a jestli nebylo ve skutečnosti iniciátorem takových rodičů jejich dítě.

Jak odhalit šikanu? Čtěte ZDE»

Jaký je tedy chytřejší přístup? Zjistěte veškeré podrobnosti o šikaně – a to jak od dítěte, tak i ve škole (pomoci mohou spolužáci vašeho potomka), oslovte třídního učitele a řešte věc s ním. Pakliže se třídní k ničemu nemá, zajděte za ředitelem. Nepomohlo ani jednání s vedením školy? Obraťte se na českou školní inspekci – pomůžete tak možná i dalším dětem. Došlo při šikaně ke krádeži, vydírání či vážnějšímu ublížení na zdraví? Můžete na agresora podat trestní oznámení. Nápomocni vám také budou v Občanském sdružení proti šikanování.

Jak pomoci šikanovanému dítěti

Citlivý přístup

Ke svému dítěti přistupujte obzvláště citlivě, šikanovaní mají mnohdy pocit, že za trýznění nějakým způsobem sami mohou, že si jej zaslouží a mohou své trýznitele omlouvat či krýt – mimo jiné také ze strachu z odplaty. Dejte dítěti najevo lásku a porozumění, snažte se krotit i před ním (pakliže před ním v afektu vybuchnete, že původce šikany zabijete, dítě se může vyděsit ještě více a bude se obávat další situace ve škole).

Zvedejte mu sebevědomí!

Důležité je také posilovat jeho sebevědomí – právě to je totiž hlavním lákadlem pro malé tyrany. Přihlaste dítě do kroužku, díky kterému bude moci přijít na jiné myšlenky a jakmile zjistí, že dokáže být v něčem opravdu dobrý, začne si více věřit (vybírejte ale kroužek, který chce on, ne vy). Pokud je na tom dítě psychicky opravdu špatně, nechejte jej na pár dní doma a zvažte návštěvu psychologa. V nejhorším případě pomůže změna školy.

Jak posílit sebevědomí dítěte? Čtěte článek ZDE»

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies