Jaký vliv mají enzymy na hubnutí?

V lidském organismu je asi 3000 různých druhů enzymů. V dnešním článku se zaměříme na enzymy, které mají na starosti trávení. Jaký mají vliv na naši linii?

Usměvavá žena pojídající bylinky

Enzymy v lidském těle

Enzymy (někdy také nesprávně zvané fermenty) jsou jednoduché či složené bílkoviny, které katalyzují chemické přeměny v živých organismech. Enzymy určují povahu i rychlost chemických reakcí a vytvářejí tak v živých organismech harmonickou souhru chemických funkcí.

V dnešním článku se zaměříme na hormony (ze skupiny hydroláz vylučované slinnými žlázami, žaludeční stěnou a slinivkou břišní), které mají na starosti trávení. Těchto enzymů máme v těle velmi mnoho, jejich hlavním cílem je umožnit a současně urychlit proces trávení.

Chcete být štíhlí? Řiďte se činností enzymů!

V mnoha dietních rádcích naleznete kapitolu speciálně o enzymech. Pokud dodržujete zásady zdravého jídelníčku (tedy žádné smažené jídlo, maximální omezení sladkostí, dostatek ovoce a zeleniny, doporučený pitný režim, atd.) a máte-li trávící trakt v pořádku, určitě netrpíte nadváhou či obezitou. Pokud ano, může to být příznak jiného závažného onemocnění.

Základem nejen zdravého jídelníčku, by měla být pravidelná strava. Omyl, se kterým se často setkáváme, je nesprávné rozložení stravy. Všude se dozvídáte, že snídat byste měli okolo 8-mé hodiny, svačit v 10 hodin, obědvat ve 12 hodin, večeřet nejpozději v 17 hodin, atd.

Nezapomeňte na to, že každé tělo je jiné a každé má také jinak naplánováno maximální činnost trávících enzymů. Abychom potravu co nejlépe zužitkovali, je zapotřebí si všímat, kdy nám enzymy začínají pracovat (obvykle se to projevuje pocity hladu, kručením v břiše), ve výsledku to tedy znamená, že bychom měli jíst, až budeme mít hlad. Pozor – i při sledování činnosti enzymů je důležité jíst alespoň pětkrát za den.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies