Kdy je ideální doba pro dítě?

Snad každý z nás někdy v životě zatoužil po dítěti. Otázka ovšem zní, kdy. Kdy je vlastně ta správná doba přivést na svět dítě? Mnoho z nás mají pocit, že času na početí potomka je dost. Je ale tomu skutečně tak?

Těhotenské bříško ženy

Početí dítěte z biologického hlediska

Z biologického hlediska je pro ženu ideálním obdobím pro početí dítěte dvacátý až třicátý rok života, psychicky pak dvacátý pátý rok života. Čím déle bude žena početí odkládat, tím vyšší je zde riziko neplodnosti, případně vývojových vad u dítěte. Po třicátém roku života se šance na otěhotnění snižuje. V třiceti pěti letech je šance na otěhotnění poloviční, než u o pět až deset let mladších žen.

Početí dítěte z hlediska finančního a kariérního

V dnešní době je velmi mnoho žen, které početí dítěte odkládají s ohledem na růst své kariéry a nebo s ohledem na svou aktuální finanční situaci. Je sice pravdou, že dítě vyžaduje dostatek času a výbava i péče o něj, rodinný rozpočet zatíží, ovšem s takovým přístupem by se dal vždy najít důvod, proč by měla žena mateřství ještě odložit. Příroda ale nečeká a nezřídka se tak stává, že mateřství ženy odkládají kvůli kariéře nebo financím tak dlouho, že nakonec nejsou schopné počít dítě přirozenou cestou.

Početí dítěte a vztah

Ideální stav je, pokud má dítě nejen matku, ale také svého otce, který se na jeho výchově podílí. Není vhodné počít dítě, když se žena s mužem zná jen pár „dní“, protože hrozí riziko toho, že se muž nebude podílet na výchově (ať už z finančního, psychického nebo časového hlediska). Nastávající rodiče by se proto měli před početím potomka co nejlépe poznat a vědět, co mohou jeden od druhého očekávat. Někdy se také stává, že ženy propásnou svou šanci na početí dítěte proto, že dlouho nemohou najít vhodného partnera a nebo si chtějí prostě jen užívat života bez závazků.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies