Khmerský chrám Angkor Wat

Khmerský chrám Angkor Wat je největší náboženskou stavbou na Zemi. V posledních letech se stal jednou z turisticky nejnavštěvovanějších lokalit na světě.

Starověký chrám Angkor Wat v Kambodži

Khmerský chrám Angkor Wat

Khmerský chrám Angkor Wat nalezneme uprostřed džungle v Kambodži, kde jej postavil ve 12. století král Suryavarman II. Byl posvátným srdcem Angkoru, hlavního města khmerské říše. Angkor byl domovem miliónu lidí, řadil se mezi jedno z největších měst na světě.

Ankgor Wat měl představovat horu Meru, což v hindské mytologii znamená domov bohů. Chrám je vrcholným příkladem khmerské architektury, stal se symbolem Kambodže. Je zobrazen i na její státní vlajce. Od roku 1992 je zapsán na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Obdivujte krásy Madagaskaru - 2.díl

Obdivujte krásy Madagaskaru - 1.díl

Unikátní solné doly Wieliczka

Návštěva Ankgor Watu

Angkor Wat měl být modelem vesmíru a celého světa - tím chtěl král Suryavarman připomenout svůj božský původ. Chrám se nachází na terasách, díky nimž je výše než okolní město. Uprostřed chrámu stojí pět věží Quincunx, které symbolizují posvátnou horu a okolní vrcholky, obvodové zdi a vodní příkop znázorňují pohoří a oceán. Vnější zeď obklopuje plochu o celkové výměře 820 000 m2.

Na rozdíl od většiny chrámů v Angkoru je Angkor Wat obrácen na západ. Je obdivován nejen pro svou majestátnost a harmonickou architekturu, ale také pro rozsáhlé basreliéfy a zobrazení dévatů, které zdobí jeho zdi. Vnitřní stěny lemující vnější galerii jsou zdobeny výjevy z hinduistických psaných děl Mahábháraty a Ramajány.

Pro zajímavost:

Nástěnné reliéfy jsou sestaveny proti směru hodinových ručiček. Nalezneme zde motivy lotosových květů, tančící postavy a nebo muže vzpínající se na divokých zvířatech.

Znovuobjevení největšího chrámu světa Henri Mouhotem

Angkor Wat byl v roce 1177 vypleněn kmenem Čamu z Vietnamu. Chrám tak zůstal po několik staletí lidstvu skrytý. Pro západní svět jej znovuobjevil 22. ledna 1860 francouzský přírodovědec a cestovatel Henri Mouhot. Ten zde pobyl několik týdnů, aby pořídil plány půdorysů a nákresy staveb.

Navštivte ostrov blaženosti - Kypr

Střední Dalmácie

Dovolená bez hádek, aneb jak na to

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies