Krasobruslení - tanec na ledě

Krasobruslení se řadí mezi zimní sporty, kde se klade důraz na umělecké ztvárnění skoků, piruet a kroků. Krasobruslaři proti sobě soutěží na národní a mezinárodní úrovni, a to hned v několika disciplínách. Informace pro pasivní sportovce.

Žena s mužem při krasobruslařském vystoupení na ledě

Historie krasobruslení

Krasobruslení má kolébku ve Velké Británii, kde se také v roce 1814 konal první krasobruslařský závod. Odtud se dále šířilo do celé Evropy a Ameriky. V USA pak ke krasobruslení přidali hudbu s tanečními a baletními prvky.

 

V prvopočátcích krasobruslení jako sportovního odvětví se nejdříve mluví jen o bruslení, které se až v pozdější době rozdělilo do dvou různých sportovních disciplín, a to na rychlobruslení a krasobruslení.

 

Krasobruslařské disciplíny

Jednotlivci

Krasobruslaři závodí v krátkém programu, kde musí předvést určitý počet povinných prvků. U této disciplíny se hodnotí technika, choreografie, kvalita provedení, originalita hudby a interpretace.

Sportovní dvojice

Dvojice krasobruslařů absolvuje krátký program s určeným počtem povinných prvků a volnou jízdou. Prvky jako jsou piruety, skoky či krokové pasáže vyžadují od závodníků velkou přesnost a soustředěnost.

Synchronizované bruslení

Ve skupině synchronizovaného bruslení je dvacet soutěžících (mužů i žen). Disciplína je stejná jako u jednotlivců – soutěžící musí předvést určitý počet technických prvků.

Tance na ledě

Krasobruslaři tančí dva povinné tance (na výběr mají z 18 tanců), jeden originální tanec (je zadaný typ tance, tempo a rytmus) a jeden volný tanec.

Vybavení pro krasobruslení

Krasobruslařské kostýmy

Kostýmy pro krasobruslení jsou vybírány podle charakteru programu a stylu hudby. Nesmí však odvádět pozornost od samotného krasobruslení nebo dokonce pobuřovat. Dnešní pravidla umožňují, aby ženy vystupovaly i v kalhotovém kostýmu (kdysi byly přísným pravidlem sukně). Muži musí vystupovat v dlouhých kalhotách, které nesmí být přiléhavé.

Krasobruslařské boty

Boty bývají zhotoveny na míru, silně vyztužené, šněrovací do výšky lýtek. Vnitřek bot je hrubý kožený s dodatečným vyztužením v oblasti kotníku. Kvalitní výběr je opravdu důležitý.

Krasobruslařské nože

Nože se vyrábí z tvrdé oceli, jsou široké 3 – 4 milimetry. Mají nepatrné zahnutí, což umožňuje provedení složitých prvků a obratů. Zbroušeny jsou tak, že vznikají dvě hrany, které krasobruslařům umožňují zrychlovat a ovládat jízdu. Špička nožů je ozubená a používá se při skocích a jako otáčivý bod při piruetách. Broušení krasobruslařských nožů je mnohem náročnější než těch klasických.

Krasobruslařské prvky

Krasobruslení je umělecké ztvárnění skoků, piruet a kroků. Ke krasobruslařským skokům patří Flip, Toeloop, Salchow, Axel, Rittberger a Lutz, které se skáčou s jednou až čtyřmi obrátkami. Mimo skoky, piruety a kroky sem patří různé spojovací prvky, jakými jsou arabesky, váha, měsíc aj. K typickým krasobruslařským prvkům pro sportovní dvojice patří twistové a odhozené skoky.

Světoznámí krasobruslaři

Muži

  • Jeffrey Buttle
  • Evgeny Pluschenko
  • Alexei Yagudin

Ženy

  • Sasha Cohen
  • Michelle Kwan
  • Irina Slutskaya

O Mistrovství Evropy a Mistrovství světa v krasobruslení pro rok 2007 se v budoucnu dočtete v dalších článcích o zimních sportech.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies