Kreatin není jen o svalech

Kreatin je přirozená organická látka, která se vyskytuje ve svalech, mozku a srdci. Naše tělo získává část potřebného množství kreatinu z potraviny a část z aminokyselin (glycin, arginin a methionin). Nejedná se ani o návykovou ani o toxickou látku.
Černobílá fotografie svalnaté mužské hrudi

Kreatin je jednoduchá chemická sloučenina, která se v našem těle vyskytuje jako zdroj energie pro svalovou tkáň. Naše tělo si potřebné množství kreatinu dokáže vytvořit samo.

Vznik kreatinu

Kreatin se vytváří zejména v ledvinách a játrech. Z místa, kde vznikne ,se pak pomocí krve přemístí na místa, kde ho je v těle nejvíce potřeba (svaly, mozek, srdce).

Výskyt kreatinu

Naše tělo obsahuje zhruba 100 g kreatinu. Většina z tohoto množství se vyskytuje v kosterním svalstvu a o zbylou část se dělí srdce a mozek.

Účinky kreatinu

Kreatin slouží zejména jako velmi rychlý zdroj energie, jelikož má vliv na výkon svalové tkáně. Dále bylo prokázáno jeho pozitivní působení na hladinu cholesterolu v krvi, což zabraňuje vzniku srdečních a cévních onemocnění. Pomáhá osobám a akutními dechovými potížemi.

Kreatin a sport

Kreatin patří mezi nejpopulárnější doplňky výživy u sportovců a to zejména v období nabírání síly a svalové hmoty. Zároveň zrychluje regeneraci po obtížných trénincích. Při současném příjmu sacharidů se kreatin dostává rychleji do svalstva a jeho vyšším množství vyvolává pocit většího svalového napětí.

Vedlejší účinky kreatinu

Zatím nejsou prokázány žádné vedlejší účinky kreatinu. Pouze při dlouhodobém užívání vyšších dávek může dojít ke zvýšení tělesné hmotnosti.

Denní potřeba kreatinu

U dospělého člověka se denní potřeba kreatinu odhaduje na 2 g. Zvýšený příjem v podobě potravních doplňků pomáhá zlepšit krátkodobou fyzickou zátěž.


Kreatin je přirozená lidská látka, která není návyková ani toxická. Při nadměrném množství, které naše tělo nespotřebuje je vylučován močí.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies