Krize při dietě

Víte, že máte jíst často, ale v malých dávkách, všechna dietní doporučení znáte nazpaměť. Co když ale dostanete neodolatelnou chuť na čokoládu nebo vás přepadne „žravá“? Zkuste naše fígle.

Čokoládový dort s třešní na polevě

Krize č. 1 – chuť na sladké

Jakmile vás přepadne chuť na sladké, odveďte pozornost jinam. Běžte si například zaběhat, projít se do parku nebo si udělejte pořádek v šatníku. Činnost by vás měla dostatečně zaměstnat, u pasivních činností jako je například čtení nebo surfování po Internetu hrozí, že budou myšlenky neustále odbíhat do vaší spíže. Pomáhá také vypít velkou sklenici vody.

Další tipy, jak zahnat chuť na sladké

Čokoláda - proč ji tolik milujeme?

Zjistěte, co znamenají vaše chutě

Krize č. 2 – návštěvy

Úspěšně dodržujete všechna dietní opatření, sotva ale přijdete na návštěvu ke známé, valí se na vás ze všech stran pobídky k ochutnání všech možných, jen ne dietních dobrot. Odmítnout by znamenalo urazit, cítíte se rozpolcená. Máte dvě možnosti. Buďto své kamarádce / matce / nahlásíte předem, že držíte dietu a poprosíte ji o vytvoření dietní mňamky, anebo si budete pečlivě vybírat ta nejméně hříšná jídla a budete uždibovat opravdu jen lehce.

Krize č. 3 – hříšné rituály

Jste zvyklá zobat u televize chipsy či jiná zakázaná jídla? Zaměstnejte se něčím, co vás od nutkání odláká. U televize můžete například cvičit nebo se věnovat domácím pracím, například žehlení. Pokud je touha silnější než vy, volte zdravé a méně kalorické pochoutky – například ovocný salát.

Krize č. 4 – emoční hlad

Stres, nuda, smutek, to všechno vás může dohnat k lednici, přestože jste třeba před chvílí obědvala. Jídlo máme spojené s příjemnými pocity, proto v něm často hledáme jakousi spásu. Díky tomu ale jíme, i když ve skutečnosti nemáme fyzický hlad. Jedná se spíše o hlad emoční – toužíte po útěše, zklidnění či rozptýlení. Pozitivní pocity jsou ale vzápětí vystřídány výčitkami a pocitem vlastní neschopnosti. Jak z bludného kruhu ven? Hltáte-li především ve stresu, vsaďte na pohyb – i pětiminutová rozcvička pomůže. Zajídáte-li úzkosti nebo nudu, najděte si koníček. Co vás baví, jaký sen byste si chtěla splnit? Chovejte se k sobě jako k člověku, kterého máte rádi a pokud přece jen zhřešíte, odpusťte si. Nikdo přece není dokonalý!

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies